Bahan-bahan
*1 ekor ayam - dibuang kulit dan segala lemak, dipotong 8
*1 sudu makan kerisek (ummi letak 2 sudu besar)
*1 cawan bawang goreng - ditumbuk halus
*1/2 tin tomato puree (*ummi letak 1 tin saiz kecil sekali)
*2 biji tomato - potong dadu
*1 biji bawang besar - dihiris
*1 cawan santan
*sedikit minyak untuk menumis
*garam dan gula secukup rasa
Bahan Dikisar Halus
*10 tangkai cili kering (*ummi letak 15 tangkai)
*3 sudu besar serbuk ketumbar
*1 sudu teh jintan manis
*8 hiris halia (*ummi letak 1 inci)
*3 hiris lengkuas (*ummi letak 1 cm)
*5 biji bawang merah
Cara-Cara
- Gaul rata ayam dengan rempah kisar, perap sebentar.
- Panaskan minyak, tumis bawang hiris sehingga kuning.
- Masukkan ayam yang bergaul rempah, balik-balikkan sebentar.
- Masukkan pula bawang goreng yang telah ditumbuk halus dan gaul hingga rata.
- Masukkan pula tomato puree, tomato dadu dan kerisek. Masak hingga kering.
- Apabila sudah kering, masukkan pula santan, garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan sehingga naik minyak dan ayam masak..Balikkan ayam sesekali.
- Bila agak pekat, tutup api. Hidangkan dengan sebarang nasi, pulut atau roti..
Salam, sedapnya opor ayam tu.. makan pulak dgn nasi lemak hijau.. mengancam sehhh!
ReplyDeleteMak Yus ada juga masak opor ayam, tapi yang tak mggunakan tomato puri, mmg terangkat, harus btambah2 nasi..
ooo tiap2 hari makan ayam erk!
ReplyDelete