Bahan A
* 1 cawan tepung beras
* 1 cawan gula
* 5 cawan air
* 4 helai daun pandan dikisar
* pewarna hijau atau esen pandan
* 1 sudu kecil air kapur
Bahan B
* 4 sudu besar tepung beras(rata)
* 4 cawan santan
* sedikit garam
Cara-cara
- Tepung beras( yg 1 cwn), air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
- Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
- Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
- Sementara itu satukan santan, tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
- Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
- Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
- Sejukkan. Setelah sejuk bolehlah di makan.
Salam yatie...
ReplyDeleteSelamat kenal2 kita ya...
Woahh sedapnya tepung pelita yatie...kalu makan sejuk2 baru kuar peti, lagi nyaman kan...
Akak kat umah pun dua tiga trip sejak minggu lepas buat tepung pelita... :)
Salam Yatie
ReplyDeleteRajin nya u buat tpg pelita ni...kita part kuih2 ni ada weak sket ler..tapi tgk ni kan...rasa macammmmm nak makan gitu loh!
sedapnya tepung pelita ni yatie... nape tak de sumbu pelitanya hehe...
ReplyDeletepos kat akak dua mangkuk..
Yatie,
ReplyDeleteShakila here. Please visit this website and if you are interested to join us this Sunday do tell me:
http://www.louisianatravel.com/afton-villa-gardens
Its Afton Villa Gardens - I think the journey will be less than an hour.
Shakila
FZI=> wkmsalam, mmng sedap kuih ni bila di makan masa sejuk...salam perkenalan jua...
ReplyDeleteYAT MARIA=> WKMSALAM Yat, mmng sedap dan mudah je...kalau free tu bolehlah cuba ya..
ReplyDeleteKak Su=> klakor je akak ni..akak letak dululah sumbunya...nah yatie bagi 5 mangkuk, cukup ke...
ReplyDeleteShakila=> ok Yatie dah check dan dah pergi juga...thanks for the info...
ReplyDelete