Monday, December 15, 2014

Puding Kek Pavlova

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama sungguh tak bersiaran, maklumlah sejak2 ni mmng busy sikit di tambah lagi dngn line tenet yg sungguh lambat. Hari ni baru sempat nak update kek hari jadi Hamka yg lepas pd 10 dec. Mula2 tu mcm malas je nak buat kek sbb tak tau nak buat kek apa. Kebetulan hari jadi Hamka sama bulan dngn kelahiran saya juga. Jadi saya gabungkan sekali kek hijau kegemaran Hamka dan saya yg sememangnya suka mkn puding, maka jadilah Puding Kek Pavlova...kiranya resepi 2 dlm 1. Alhamdulillah mmng sedap puding kek pavlova ni. Jadilah kan dari tak buat apa2 langsung. 

Terima kasih Kak Wan berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Kali ni saya kopipes resepi dari blog Syapex Kitchen, terima kasih pd keduanya. Pada kwn2 yg nak merasa tu, bolehlah cuba resepi mudah ni.





Bahan Kek (saya guna resepi KEK SPAN je)
  • 125gm vanila sponge mix
  • 125gm telur (3 biji grd B)
  • 30ml air
  • 30ml minyak jagung
  • Loyang 9 in di alas kertas minyak
  • Loyang 8 in (Loose base tin)
Cara-cara :
  1. Campurkan sponge mix, air dan telur dan putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
  2. Kemudian tukar kepada kelajuan tinggi dan pukul hingga kembang dan pekat.
  3. Perlahankan mixer dan masukkan minyak jagung, putar hingga bergaul rata.
  4. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar dalam oven yang telah di panaskan dahulu selama 25-30 minit pada suhu 180C. Keluarkan dari oven dan telengkupkan ke atas redai. Biar sejuk.
  5. Basahkan loyang 8 in loose base dan alihkan kek ke dalamnya (kek akan mengecut dan mengecil)
Bahan Puding Lapisan Bawah
  • 15gm serbuk agar-agar
  • 600ml air
  • 100ml sirap buah **
  • 150gm gula pasir
  • 3 biji putih telur
Bahan Puding Lapisan Atas
  • 1 tin fruit cocktail - Tos dan ketepikan sirapnya**
  • 5gm serbuk agar-agar
  • 330ml air
  • 60gm gula pasir
Cara-cara :
  1. Lapisan Bawah : Pukul putih telur hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
  2. Satukan serbuk agar-agar, air dan sirap buah, masak hingga mendidih. Tutup api dan kacau hingga suam sedikit.
  3. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil di putar dengan hand mixer hingga bergaul rata.
  4. Tuang ke atas lapisan kek, biarkan membeku dan cakar sedikit permukaannya dengan garpu.
  5. Tabur di atasnya dengan fruit cocktail hingga rata. (bole juga menggunakan hirisan buah-buahan segar spt kiwi, strawberry, anggur dll)
  6. Lapisan Atas : Satukan semua bahan dan masak hingga gula larut. Kemudian tuang dengan menggunakan belakang sudu ke atas buah-buahan tadi hingga menutupinya. Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Wednesday, December 10, 2014

Selamat Menyambut Ulangtahun Kelahiran ke 9 thn Hamka.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni 10 dec 2014 merupakan hari ulangtahun kelahiran Omel mama Mohamad Hamka bin Mohd Khata yg ke 9 thn. Syukur Alhamdulillah...mama dan abah sentiasa doakan moga di panjangkan usiamu...di murahkan rezekimu...diberikan kesihatan yg baik berpanjangan...menjadi anak yg soleh yg sentiasa membahagiakan dan membanggakan mama abah serta berjaya didunia dan diakhirat dan semoga hidupmu sentiasa diberkati dan dirahmati Allah SWT. Aamiin..Mama dngn Hamka berkongsi bulan kelahiran yg sama, dah tentu sedikit sebanyak kami mempunyai banyak persamaan. 



Tuesday, December 9, 2014

Gulai Kunyit Lengkuas Udang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak kongsikan resepi gulai kunyit lengkuas udang. Masaknya mudah je, kali ni saya guna resepi Kak Liza yg sememangnya ringkas dan sedap. Pada kwn2 yg pening nak masak udang tu, saya sarankan cuba resepi K.Liza ni, mmng sedap. Terima kasih K.Liza berkongsi resepi, izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.


Bahan- Bahan

  • 1 kg udang besar [bersihkan]
  • 2 cawan santan [1 biji kelapa]
  • 200 gm kacang panjang -Yatie guna kacang buncis[potong pendek]
  • 3 keping asam gelugor
  • 1 helai daun kunyit [koyakkan]
  • 3 sudu besar minyak utk menumis
  • garam dan sedikit gula
Bahan Kisar

  • 3 tangkai cili merah
  • 15 tangkai ciliapi
  • 3 cm lengkuas
  • 2 batang serai
  • 3 ulas bawang merah
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.
2. Masukkan santan dan asam gelugor. Masakkan sehingga naik minyak dan pekat.
3. Bila pekat masukkan udang, kacang panjang, garam dan daun kunyit.
4. Masakkan sehingga pekat dan udang masak betul.
5. Hidangkan.
Related Posts with Thumbnails