Bahan-Bahan
600 gm isi kupang
1 labu bawang besar(hiris)
1/4 cwn air asam jawa
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa.
Bahan Kisar
1 cwn cili kering kisar (20 btng)
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm belacan
.
Cara--Cara
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan garing. Tumis sehingga naik bau dan berminyak.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kacau rata dan masak sehingga pekat.
- Masukkan kupang dan bawang besar. Tambah sedikit gula supaya sambal manis sedikit.
- Masakkan sehingga bawang layu. Sekiranya rasa dah ok, matikan api dan bolehlah hidangkan.
salam,
ReplyDeletesedapnya sambal kupang..dah lama tak makan (& masak)..dulu kat kg di johor mak selalu masak..sedapnya
Kniedaz==wkmsalam, sambal kupang ni klau msk kering pun sedap...thanks coz sudi singgah..
ReplyDelete