Sunday, April 11, 2010

Daging Masak Asam Pedas

Salam dan selamat sejahtera kawan2 semua, moga semuanya ceria2 sentiasa. Hari ini saya masak daging asam pedas. Sebenarnya saya tak pernah masak daging asam pedas. Rasa teringin sangat nak masak, lebih2 lagi bila pergi rumah kawan2...ada yg menghidangkan masakan ini. Bila dah siap masak, kami sekeluarga pun menjamu selera di samping lauk sampingan. Alangkah terperanjatnya dan bercampur gembira, sedap sangat daging masak asam pedas ni. Saya makan bertambah2...suami dan anak2 pun memuji2 sebab sedap. Saya rasa tak rugi mencubanya. Bagi sesiapa yg minat lauk asam pedas tu, bolehlah mencubanya....bagi yg tidak tu, tengoklah je.


Bahan-bahan
  • 1 kg daging( saya guna yg ada tulang2 sikit)
  • 5 tangkai daun kesom
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 cawan jus asam jawa
  • 1 cawan cili kisar (dlm 20 btng cili kering)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 biji bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam*
  • 1/2 inci lengkuas*(*dikisar halus)
  • Air secukupnya (3 cwn)
  • sedikit belacan
  • minyak untuk menumis
Cara-cara
  1. Daging dipotong2 cuci bersih dan toskan. Rebus hingga empuk dan buangkan airnya.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan daging tadi, gaul rata dan masak hingga daging lembut. Tuang air secukupnya dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan jus asam jawa, bunga kantan, daun kesom dan tambah garam dan gula secukup rasa. Biar mendidih lagi dengan api perlahan.
  5. Rasa dan jika dah ok boleh matikan api dan bolehlah di hidangkan.

1 comment:

  1. thanks kak yati share resepi ni ;) esok boleh try bt..

    www.cahayavitamin.com

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails