Bahan-bahan
* 2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian
* 3 inci halia - parut
* 3 ulas bawang putih - parut
* 3 sb madu
* 4 sb kicap manis
* 1 sb gula perang
* 1 sk garam
Cara-cara
- Cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
- Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.
- Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
- Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
- Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi.
Hrmmm....Akak tak makan ayam....dah lama tak makan teriyaki...tapi kena guna daging lah....bila yer nak buat dish ni....!!!
ReplyDeleteCantik jer berpalut teriyaki sos tu pada Ayam yati...
ooww senang je nak buat ayam nih.. cume tinggal rajin ke malas je kan..hikhik..copy jangan tak copy resepi ni..copy je memanjang..buat??hikhik
ReplyDeleteyatie... napelah asyik ada makanan sedap2 jer kat sini wat tekak mengidam hehehe... nanti tak leh nak ngadap 'baby' akak ni lama sikit bila asyik nak dok kat dapur tu...
ReplyDeletekilauan ayam teriyaki tu memang mengodalah..
Watierman=> rugi tak makan ayam woo...bila free tu, bolehlah cuba daging...
ReplyDeleteIzahdaut=> takpe Izah, bila free dan teringin nnti, bolehlah buat...sedap tau ratah2 gitu je...
Kaksu=> hah3 tergoda ke...apalagi pergi beli ayam...pastu masaklah chicken teriyaki....sedap woo...