Bahan-bahan
Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak
Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar
Cara-cara
Bahan (A):
- Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
- Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
- Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
- Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
- Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
- Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
- Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
- Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
- Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
- Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
salam yatie..amboi nampak sangat lembut dan gebu..akak nak trylah nanti..t.ksh sudi berkongsi resepi..
ReplyDeletebez cite awak...
ReplyDeletejoin blog saye..
http://terataimewangi.blogspot.com/
http://putrifarisha-kesayangan.blogspot.com/
Sy Dah Follow Blog Awak
Assalamualaikum yatie, wahh sedapnya kek chiffon pandan.. ni betul2 sama dgn resepi favourite kak noni dr buku kecil yg disisipkan dlm kotak tepung halus MFM dulu2(20 tahun yg lalu) masih akak simpan.
ReplyDeletesedap kek ikut resepi ni.. tak sama dgn yg dijual kat kedai2 sekrg ni. kek homemade lg sedap kan..
salam yatie akak dah pernah buat kek ni best menjadi gebuuu.. lebih kurang juga kita punya resepi ni.. tapi tak gebu mcm yg yatie buat niii maksud akak yg atas kek tu... mungkin oven kak kot... *org tua*..hehehe...akak nak kopi dan pasta resepi buat koleksi dapo akak macam biasa la... maceh..
ReplyDeletesalam yatie...wahh ima pun suka kek cam gini...kalau guna loyang tak berlubang boleh ke...nampak gebu sgt,ima pun nak cubalah juga..nak copy resepilah juga tq.
ReplyDeleterajinnya kak wat kek chiffon ni.. kalo saya beli jer kat tesco.. nak buat tak bleh sbb anak kecik pun nak masak sama...
ReplyDeleteSalam k.yatie...
ReplyDeletewahhhh cantik sungguh chiffon cake akak!!!
salam yatie, cantiknya kek cipon tuuu... sebijik macam yang kat kedai...
ReplyDeletenak kena try jugak ni...
Datin EL=>sama2..takpe mmng resepi utk di kongsi bersama...mmng lembut dan sedap..
ReplyDeleteFarra Rizal=> thanks..akak pun dah singgah dan follow juga...
Noni=> wkmsalam, yatie pun guna resepi yg yatie salin dah lama sangat, sampai tak ingt kat mana....tapi mmng resepi ni best...sedap dan lembut...
ReplyDeleteKak Jalilah=> mmng sedap guna resepi ni...akak buatlah, nnti bagi yatie rasa pulak ya..
Ima=> wkmsalam, biasanya kek chiffon mmng guna loyang berlubang tengah....mmng sedap kek ni..
ReplyDeleteMama Jue=> kat sini tak boleh beli sebarangan...di ragui kehalalannya..tu yg akak buat sendiri...
E-na=> wkmsalam, thanks Ena, mmng gebu dan sedap kek ni...cubalah..
ReplyDeleteKaksu=> wkmsalam,kalau teringin tu, bolehlah cuba buat..sedap dan lembut je...
ingat lagi masa kecik2 djh 4 kot, mak ngan akak Yus gila2 buat kek ni.. hehe
ReplyDeleteSari Yusa=> akak masa kecik2 dulu tak sabar kalau mak buat....dok tunggu je depan oven, pastu tanya mak...bila keknya nak masak...hi3..
ReplyDeleteRspi ni kena try..berkobar2 nak cuba ni..tq.
ReplyDeletesalam..sy dh try bt kek ni..rasanya mmg sdp..tp masa tgh bakar mmg naik gebu..pas dh sejuk terus turun kek tu..mampat terus..kenapa ye?
ReplyDeleteKek chiffon kak nampak cantik dan halus la.. tak macam kek yang i buat, nampak kasar kat blog i www.joshi-mol.blogspot.com
ReplyDeleteMesti cuba resipi kak, harap-harap jadi pro jugak, hehe
Kek spnge ni kalau guna pandan asli lagi sedap betul tak?
ReplyDeleteharus try nih...nmpk sedap ..lembut nya
ReplyDeletesalam..thanks,kongsi resepi.. bgus blog ni,halalkan sgala ilmu dr resepi n ya.. yg kek chiffon pandan nie,kalau santan ganti susu boleh tak ?
ReplyDeletesalam.. thnks berkongsi resepi.. halalkan klau sy shre resepi dlm blog ni..
ReplyDeleteAs salam..nk tnya knp sy bt putih telur tu tak jadi kental..knp ye..
ReplyDeleteAssalam....sedapnyer kek ni.klau mkn x pernh muak sbb kegebuannyer..saya nk tNya,k.yatie gna telur gred apa n izinkn saya untuk share resepi kek n.tqsm
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteAkak,cwn akak guna tu brapa ml?
Dan,sya tgk ada blog yg guna kaedah bain marie..brapa suhu dan masa yang sesuai..