Bahan:- (loyang 8x8x3 inci)
* 1500 ml santan (dari 2 biji kelapa) (*akak guna santan kotak 1000 ml + 500 ml air)
* 250 gm gula pasir
* 250 gm tepung beras
* 50 gm tepung Hoen Kue putih>>saya guna tpng jagung je
* 1/2 st. esen vanila
* 1 sk. garam
Cara-Cara
- Satukan kesemua bahan dan kacau hingga sebati dan ditapis.
- Masak adunan hingga pekat dan berkilat (hendaklah dikacau sentiasa supaya tidak berkerak).
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang beralas daun pisang atau setakat disapu minyak aje.
- Bakar dalam oven dengan api grill dulu hingga permukaan kuih garing sikit atau berkulit, kemudian bakar dengan api bawah hingga masak pada suhu 180C lebih kurang 30 minit. (*note - akak bakar 30 minit api atas (grill), then 30 minit api bawah sj, then 10 minit lagi api atas n bawah)
- Biarkan kuih benar2 sejuk baru dipotong dan dihidangkan. Kuih ni agak lembik ketika masih panas dan akan keras sedikit bila telah sejuk tapi memang lembut bila dimakan.
Sedapnya...Yatie....terasa lemak manis kat mulut Akak dah ni!
ReplyDeleteAkak suka juga ke...ada lagi ni..ambillah sepiring tu...hi3..
ReplyDeleteSalam kak.. Rajinnya akak buat kuih. Mcm2 ada..!! Kuih ni sy biasa mkn wktu bf. Mmg sdp dn mdh dihadamkn. Yg akak buat msti sdp. Nk 3 ketoi..hehe..
ReplyDeletesaya pun minat keraknya..
ReplyDeletetapi tak pernah buat sendiri
Komen bab kueh tak berapa reti, tapi kueh nampak best dan sedap. Suka warna putihnya.Bukan ni ke orang panggil kueh bakar, hijau selalu warnanya. kalau tu kompem sedap.
ReplyDeleteAdryDaud==wkmsalam, akak buat sbb suka mkn kuih ni...adry punya pasal, akak bagi 5 ketoi...ambillah hi3...
ReplyDeleteA kl Citizen== mmnglah keraknya yg sedap..mudah je, klau free tu,cubalah buat...
Rb== ini kuih bingka tpng beras...sedap, klau yg hijau tu,kuih bakar pandan...ada juga akak buat...carilah kat label kuih bakar/bingka ya...
ReplyDeleteThanks for being my follower..
as salam.mohon share resepi nie.terima kasih
ReplyDeleteAssalamualaikum. Kuih bingka ni leh masak atas dapur gas kan? Biasenyer brape lame tempoh memasaknyer yer?
ReplyDelete