Friday, June 29, 2012

Kek Velvet Pelangi/Marble Kukus

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Waduhhhh terang betul warna kek velvet pelangi ni. Sebenarnya letak sikit je pewarna tu, bila dah masak tak sangka plk terang berderang jadinya. Kek ni mudah je buatnya, rasanya seakan2 apam pelangi, apam indon dan sewaktu dengannya. Saya buat petang tadi, malam ni dah tinggal beberapa potong je, anak2 suka kaler yg ceria tu..lagipun rasanya yg moist tu yg sedap sangat. Terima kasih pada Kak Fida berkongsi resepi yg mudah ni. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah mencubanya.Ntah apa silapnya permukaan kek tu berlubang2 plk tapi tak menjejaskan rasa...bila lubang2 sekata tu jadi lawoooo kata Hamka...hah3..budak2 mana tawww..yg penting sedappp. Takpelah sesekali buat, mesti ada silapnya kan...tu yg buat kita nak cuba lagi dan lagi..kan..




Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 8 inc )
  • 4 biji telur - A yang sejuk dr petiais
  • 3/4 cawan gula halus/perang (180g)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum (180g) - diayak
  • 3/4 sk baking powder
  • 1/2 sb penuh ovallete
  • 1/4 sk garam
  • 7 1/2 sb susu sejat (120g)
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/3 cawan minyak jagung/mentega cair (80g)
  • 3 atau 4 pewarna pilihan
Cara-cara
  1. Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris.
  2. Satukan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk mixer kecuali minyak dan pewarna dan pukul hingga kembang.
  3. Masukkan minyak dan kacau perlahan2 hingga adunan sebati.
  4. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna2 pilihan.
  5. Bubuh adunan berselang-seli warna ke dalam loyang hingga habis.
  6. Tutup loyang dengan alum. foil yg digris dan kukus selama 45 min. atau hingga kek masak.
  7. Buka segera alum.foil tadi dan biar kek di dalam loyang 5-10 min dan terbalikkan atas redai kek untuk disejukkan.
  8. Setelah sejuk,potong dan hidangkan.

39 comments:

  1. kak... ayu save resepi..

    tleka dek warna pelangi u menyerlah..

    nk buat,.. mudahan mjadi.. amin

    ReplyDelete
  2. wahh nampak sedap. nnti boleh try ni.

    Kak, Ety nak ucap terima kasih pada akak sbb dgn kehadiran blog ni, Ety boleh kongsikan resepi2 kek dan apam yg best2 dgn mak Ety. thank you Kak Yatie :D

    ReplyDelete
  3. Salam akak..ari nie saje ct cuba 2 resepi dr blog akak.baru je siap kek kukus serawak tuh..arap esok sempat post kat blog ct..selalu entry tertangguh..
    Salam perkenalan drp cr

    ReplyDelete
  4. cantiknya kaler pelangi kek Kak Yatie ni tergoda tau, apa2 pun saya ambik dulu resepinya ya.

    ReplyDelete
  5. cantik la warna kek nie..msti sdp..lapo la~ huhu

    ReplyDelete
  6. salam dek yatie..wahhhh amat tercantik kala mala nie terang menderrang ..kak ilah jaga awal pagi jam 2 pagi ni tak leh titooo hari ni birthday anak menantuu kita ya... dekat 2 dgn aniversry kak ilah ..hehe..dah besar2 anak2 kita kan yatie... maksudnya kita makin...tuttttttt huhu

    ReplyDelete
  7. Aslmkum kak yatie.
    Suka plak tgk colour dia yg mcm pelangi tu. Menarik betul. Copy resepi dl. Nak mtk, kompem dah habis. Kn bwt sendiri la. Huhhuuhuhu. . :)

    ReplyDelete
  8. salam kak yatie

    cantiknya, nanti2 boleh lah try, menarik betul kejadiannya

    ReplyDelete
  9. salam Yatie..

    Wow! cantiknya warna kek yatie ni.. adoiii.. tergoda ita..

    tak sabar nak cuba!

    ReplyDelete
  10. Ayu neyyy..... koyo mbakyu ney seng nggawey...

    ReplyDelete
  11. Salam yatie aduh cerianya kek nie...cantik..:-)

    ReplyDelete
  12. sedapnya menarik warnanya..nak cikit

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Kak Yatie.. Cak cak saya datang ni..Aduhai saya pun tertarik dgn warnanya.. rasa macam nak sepotong je haha nampaknya kena wat sendrik la ni kan.. ;)

    ReplyDelete
  14. fu yo kak, antiknya warnanya..

    ReplyDelete
  15. cantiknye..meriahnye..sedap nye

    ReplyDelete
  16. nampak sedap dan colornya sgt menarik.

    ReplyDelete
  17. assalam yatie, cantik n ceria je kek tu, ptt la hamka kata lawooo, mmg lawa pun, akk nk tanya kaler purple tu brand apa ya, cantik sangat,

    ReplyDelete
  18. salam rindu yatie..woww cun sehh kek tuh..sayang rasa nk ngaap..hehe!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum... Waduh... Cantik la, nak amik recp ye nanti leh la cube. Nak tanya klu susu tu ganti ngan santan n minyak tu ganti ngan minyak masak biasa jer leh tak?

    ReplyDelete
  20. Salam Yatie.Cantik belang2 kek tu....ceria warnanya..pilihan warna yg menarik....nengokpun rasa tak sabar nak mkn....

    ReplyDelete
  21. cantiknya kak Yatie...sayang rasanya nak makan...

    ReplyDelete
  22. Yatieeeeee...rajinnyaaaaa....muaahh muaahh pipi tuh...nak sikit kek ni eh...cantik tul kalernya, striking jer... Kalau dekat sure akak sambar sepotong ni ha... ^__^

    ReplyDelete
  23. As'kum Kak Yatie. waduhhhhhhhhhhhhh meriah benerr kelernya i suka lerrrr... ni yang tak tahan ni... haduhhhh... bener2 cantik deh!

    ReplyDelete
  24. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    ReplyDelete
  25. mmm...mnrik nye...mintak izin copy resepi ye kak...

    ReplyDelete
  26. mmg nmpk menarik warna kek ni..mesti sdap..nk try buat gak la..tp cmne leh jdi lapisan2 tu..

    ReplyDelete
  27. yatie....nak tanya ni....guna pewarna brand ape ekkkk....cantik sangat colour nye....

    ReplyDelete
  28. cantiknye.. pasti sedap... malam nie nak try buat... minta izin amik resepi nie ek...

    ReplyDelete
  29. Tq resepi. Nak kene cube ni. Harap2 menjadilah.

    ReplyDelete
  30. sedapnya..teringin nk buat...tp boleh ke kalau tk guna ovallete atau bahan lain sebagai gantinya?maaf..psal jakim mengesahkn ovallete bahan yg dikira subahah...harap dapat bantu...

    ReplyDelete
  31. nak wat warna putih tu mcmana eak.

    ReplyDelete
  32. nampak sedapnya kak.... sedapnya. copy resepi ea.. letak dlm words. kot kot nak buat nanti. hehe. thanks. =)

    ReplyDelete
  33. nampak sedap nk try buat ;) makan2 juga kesihantan kecantiikn juga harus di titik berat kan sila la kwn2 jenguk ke blog saya :) az-zahra-beauty.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. Kek yg cantik, sya dah cuba buat. Memang sedap n gebu . But sya guna scs butter , lagilah terangkat

    ReplyDelete
  35. wahh gebu dan nampk sedap... nak cuba lah

    ReplyDelete
  36. salam. kak yati thanks sbb share kek ni. saya dh cuba buat resepi akak ni ms raya tahun lps alhamdulillah menjadi mmg cantik dan mak saya pun suka sebab rasa dia sedang2 tak manis sangat.
    Cuma adunan dia ni saiz dia kecik sket so mcm x ckup gtu hehe.. akak boleh x agk2 kalau sy nk jadikann kek ni lg besar so saya double kan bhn2 kat atas tu? e.g telur 4 bj so sy wt 8 bji and so on..aka rs boleh x?nk cube gandakan cmtu tp takut x naik or x jd..

    ReplyDelete
  37. Tq resepi ni..mudah n sdp..1st time buat terus jd..sukasuki ;-)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails