Bahan-bahan
* 1 kg daging btng pinang (kalau daging biasa, rebus empuk dan toskan)
* 3 s/b rempah kari daging*
* 2 s/b serbuk cili*
* 2 s/b serbuk jintan*( bancuh dngn sedikit air)
* 3 biji kentang (belah 4)
* 4 s/b sour cream (plain yogurt pun boleh)
* Air secukupnya (3-4 cwn)
Bahan Tumis
* 1 biji bawang besar- dihiris
* 2 ulas bawang putih - di cincang
* 1 inci halia- di cincang
* 1 btng kayu manis, 2 biji pelaga,1 kntm bnga lawang
* 1 tangkai daun kari
* Garam dan gula secukup rasa
* Minyak utk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam periuk.Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan daun kari. Masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
- Masukkan pula rempah kari,serbuk cili dan serbuk jintan yg di gaul bersama sedikit air. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan sedikit air dan gaul lagi. Masukkan daging dan kentang.... gaul lagi.
- Masukkan sour cream dan tambahkan 2 cwn air lagi...biarkan sehingga daging dan kentang empuk, guna api sederhana je.
- Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak seketika dan perasakan.
- Sekiranya rasa dah ok, bolehlah matikan api dan hidangkan.
salam pagi jumaat yatie...! amboi...versi baru kari ye! tentu rasanya ada masam2 skit kot sbb guna sour cream @ yogut...
ReplyDeleteKak Ita, wkmsalam, yatie mmng selalu masak kari mcm ni sbb suami yatie suka yg masam2 sikit...
ReplyDeleteHi Yatie,This is Rosy.i like to share with u that ur ayam masak hitam berampai was a hit in my house.this is my 2nd time making it.very simple yet tasteful.thank u for sharing.
ReplyDelete