Bahan-bahan
1 ekor ayam=> potong 12
6 helai daun limau purut
4 sudu besar sos tamato
5 sudu besar kicap pekat
minyak utk menumis dan mengoreng ayam
garam dan sedikit gula=>jika perlu
Bahan2 Kisar
1 cwn cili kering kisar (dlm 20 tangkai )
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 btng serai
1/2 cawan air
Cara-cara
- Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh, toskan dan gaul bersama sedikit garam dan serbuk kunyit.... goreng separuh masak dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing.
- Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam sebati dan naik minyak.
- Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap. Boleh tambah garam dan gula sekiranya kurang rasa. Boleh juga tambah sedikit air.
- Masakkan sehingga naik minyak dan perasakan. Sekiranya dah cukup rasa bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi putih panas.
cepat betul entry akak tauu..hihik.. baru nk copy resepi kek dah naik entry baru tauu...wahhh ayammm..mcm upinipin plak
ReplyDeletesalam, mana leh jemu ngan rsepi akak. Yus ni tgh mngantuk smbil lyn blog. Pas tu bc bhn2 tu, 1 ekor ayam, boleh nmpk mcm 1 helai ayam.. haha.. ngantuks punya pasal..
ReplyDeleteIZAHDAUT=> tngh rajin tu yg cepat entry...salin jngn tak salin....wat tau..
ReplyDeleteSARI YUSA=> wkmsalam, lauk ayam ni mmng tak jemu2, lagi pun senang je...klau nantok tu...tidolah ya...jaga kesihatan...sok smbung lagi..
ReplyDeletekene cuba ni! wajib.. hahahaahha
ReplyDeleteYg smbl ni Gna cili boh eak? Maaflh tnye? Sbb sy bru nk bljr masak
ReplyDeletePakai cili idup lgi bestlh...yg suka pedas tu blh cube
ReplyDelete