Bahan-Bahan
* 10 gm agar-agar serbuk (1 sudu besar)
* 2 cwn air biasa>>masak bersama agar2
* 1/2 cwn gula pasir
* 2 cwn kacang soya>> rendam semalaman dan kisar
* 2 liter air
* 2 helai daun pandan, di simpul
Cara-Cara
- Rendam kacang soya semalaman/ 7 jam dan kisar...jadikan sampai 2 liter air soya. Tapis dengan menggunakan kain nipis. Ketepikan dulu.
- Di dalam periuk bersih masak agar2.
- Masak agar-agar bersama 2 cwn air biasa sehingga mendidih. Masukkan daun pandan.
- Masukkan gula dan masukkan air soya yg diperah tadi(2 liter air soya)
- Masak dan kacau sentiasa sehingga mendidih. Kacau rata dan tapiskan.
- Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
- Kemudian sejukkan dalam fridge.
- Hidangkan bersama air gula melaka yang telah di sediakan.
Resepi air gula
2 ketul gula melaka
2 cwn air
2 helai daun pandan
Cara2>> Racik gula melaka dan masukkan kedalam periuk. Masukkan air dan daun pandan. Masakkan sehingga mendidih dan tapiskan. Biarkan sejuk...bila sudah sejuk, bolehlah di makan bersama taufufa tadi.
Salam ka yatie, apa khbr org us? Sht la tu kn. Sdpnya taufufa tu. Skrg kat M'sia 1:37pm, tgk taufufa yg kak yatie buat blh jd sejuk. Sy nk yg dlm mgkuk bsr kat bwh tu blh tak? Hehe..
ReplyDeleteSalam Yati, beruntung family U, walaupun jauh, selalu dapat makan makanan spt di Malaysia. Itulah hikmah dpt seorang suri/ibu yg rajin....
ReplyDeletewahhh bagus nii tak de siako dan tepung jagung macam akak buat tuuu.. yatie guna agar2... macam dadih pun ia niii...ahaksss boleh la akak simpan resepi ni.. sbb saiko tu tak berapa elok utk buah pingangg sbb ia berasakan batuuuu akak tgok cina kedai tuuu tumbukkk dlm lesung batu dia...keras juga benda tuuu mcmana kalu tersimpan dlm buah pgang kita..
ReplyDeleteAdryDaud=waalaikumsalam, akak dan keluarga sihat walafiat....kalau dekat akak dah beri semangkuk besar utk adik..mmng sedap ni..
ReplyDeleteAzian= waalaikumsalam, bila kat oversea ni mcm2 teringin nak mkn...tu yg kena rajinkan diri...satu family kenyang...hi3..
ReplyDeleteKak Ilah= ye ke kak, kalau mcm tu kena wat sendirilah...rasanya sedap gak..cubalah..
ReplyDelete