Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni cuaca sejuk je, jadi tuan rumah malas sangat nak kedapur. Bila kemalasan melanda, menu sardinlah yg paling senang dan semestinya laku kat rumah ni. Sebenarnya malam tadi saya pergi kenduri doa selamat kat rumah atok. Bila balik dari kenduri tu, macam biasalah macam2 yg dibawakan hingga tak larat nak menghabiskannya. Bila dah malam sampai rumah, lauk2 tu saya masukkan dlm petiais. Jadi hari ni lauk kenduri jelah, lagipun mmng banyak sangat yg di bawakan. Sebagai tambahan, saya masaklah lauk sardin selaku menu baru juga utk hari ni. Anak bongsu saya tu pantang kalau mamaNya tak masak satu hari...dia takmo makan kalau bukan dari air tangan mamaNya. Memang pelik Hamka ni....dia sanggup berlapar kalau saya tak masak, kadang2 tu lauk telur goreng pun jadilah..janji mamaNya yg masak. Kalau lauk beli, lagilah jngn citer...kena paksa makan..barulah dia makan sambil cakap esok mama masak taw...jngn beli lauk lagi...he3..sabor je..
Sebagai mak, mmng tak sampai hatilah bila tak di turuti permintaan anak..lebih2 lagi bab makanan. Lagipun bukan menyusahkan pun, malahan saya rasa terhibur dngn keletahnya yg mmng suka sangat masakan mamaNya setiap hari. Syukur Alhamdulillah.
Ok, menu sardin yg sedap ni hasil intai2 kat blog
Kak Ummi yg jelita tu. Kebetulan hari ni Mat Gebu dan Sunah citer pasal lauk sardin kat FB,so teruja pulak nak kongsikan resepi kat sini. Kalau lauk sardin ni mmng berselera betul. Masaklah apa2 pun mmng makan tak toleh kiri kanan punyerrrr....maunya bertambah2 nasi dan lauk. Itu pun pada peminat tegarlah..kalau yg tak suka tu..alahai no komenlah...
Terima kasih Kak Ummi berkongsi resepi yg best ni. Izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya. Dengar2 sok
Azila dan
Mat Gebu pun nak masak lauk sardin. Kita tungguuuuu...Kalau Mat Gebu yg masak, mesti menu yg KedeBooommm punyerrr..tak caya, kita tungguuuuu..
Jomlah semak resepi kat bawah ni.
Bahan:-- 1 tin besar ikan sardin (akak guna Ayam brand,Yatie pun sama) - ambil isinya saja
- 4 sudu besar cili kering kisar (nak pedas boleh tambah kuantiti)
- 5 biji bawang merah *
- 2 ulas bawang putih *
- 1 inci kunyit hidup * (dikisar bersama)
- 1 cm lengkuas - diketuk
- 1 inci halia - diketuk
- 1 - 2 keping asam gelugor
- 1/3 cawan santan pekat-Yatie ganti 1 sudu besar kerisek
- sedikit air
- garam dan gula secukup rasa
- 1/4 cawan minyak masak
- 1 - 2 helai daun kunyit (dihiris halus-halus)
Cara Memasak:-- Panaskan minyak dalam caserol/periuk, tumiskan bahan-bahan kisar dengan api sederhana, kacau sebentar.
- Masukkan halia dan lengkuas yang diketuk. Masak hingga cili pecah minyak.
- Masukkan asam gelugor dan sedikit air. Biarkan mendidih dan sedikit pekat. Kacau sesekali.
- Kemudian masukkan isi ikan sardin tadi dan kacau rata perlahan, jangan sampai hancur lak isi ikan tuh...
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan santan dan reneh hingga sambal nampak pekat dan kemerah-merahan. Seimbangkan rasa dan tutup api.
- Terus taburkan daun kunyit dan gaul rata sebentar. Hidangkan. Sedap dimakan dengan nasi putih, lempeng kelapa atau nasi impit juga..Selamat Mencuba...