BAHAN2 UTK LAPISAN BAWAH
Bahan (A)
- 180gm tepung suji @ semolina
- 450gm air
- 220gm gula castor
- 2 biji telur
- 200ml santan (saya guna santan kotak M & S)
- 250ml air
- pewarna kuning
- Rendam bahan-bahan A selama 30 minit. rendam dalam periuk.
- Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
- Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
- Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam. Kukus selama 25 minit.
Bahan (A)
- 300gm gula merah
- 50gm gula castor
- 500ml air
- 150gm tepung gandum
- 3 biji telur
- 250ml santan (saya guna santan kotal M & S)
- 1/2 tsp garam
- Rendam bahan-bahan A sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur dan sejukkan.
- Satukan semua bahan-bahan B, kacau sehingga rata
- Masukkan bahan B kedalam bahan A dan tapis.
- Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. jangan pekat dan jangan cair sangat. Tutup api dan guna pemukul telur untuk ratakan adunan.
- Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
wah..nmpk sedap. kena suh maka saya buatkan.
ReplyDeleteMy Latest Entry: The Greatest Love Story Earth Ever Had.
assalam kak yatie,sedapnya kak.... kuih talam suji ni memang my fav...dulu masa dok ikut hubby masa posting kat bangladesh selalu la buat kuih talam ni sebab kat sana byk jual tepung suji ni..lama dah tak buat ni terliurla pulak..:)
ReplyDeletedah lama akak teringin nak buat talam suji tapi tak buat2 jugak..entah berapa kali dah keluar masuk tepung suji tu dr kabinet..minta sepotong yatie nak rasa..:)))
ReplyDeleteSalam kak yati...saya salah sorang silent reader kak...ingin bertanya soalan ni dah lama...apa jenis plastik yang akak guna utk melapik loyang....
ReplyDeletesekian..thanks..
Raina
memang teringin nak buat dan nak rasa..tapi tak sempat2 lagi..tepung suji lama dah beli...
ReplyDeleteSaya dah 2x jugak buat kuih ni kak n ikut resepi ni jugak.. Mmg best!! Sekali tu sya ltak coklat kt lapisan atas tu. Mmg best!
ReplyDeleteassalam yatie..acik suka sangat makan kuih ni..tapi tak tau nama pun..memang selalu beli je..
ReplyDeletesalam yatie..atie dah pernah buat talam suji nie..tgk kat umah yatie ni...tingin lak nk mkn.nak cari tepung suji dulu:D
ReplyDeletecantikk talam suji tu kak...
ReplyDeletenampak pun sangat sedap la...
fuiyoo yatie..daapnyer kuih talam suji nih tp akak ni bab ngukus mmg malas tull..bak 2 potong yatie punyer..hehe!!
ReplyDeleteAs salam yatie...sebelum saya sibuk gedik nk berblog dulu, selalu sgt saya usha blog yatie ni...esp talam keladi selalu saya buat...yummylious...billion tq..talam suji plak dah...adoi...menggegar jiwa sungguh....mokcik memang terpana dh ni...tq again...:)
ReplyDelete@Ekmi Rabat
ReplyDeletetq sudi singgah blog akak, mmng sedap kuih ni..cubalah..
@Nieza
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap kuih ni Nieza...kalau teringin tu..bolehlah cuba resepi ni...
@anymz
ReplyDeletekalau dekat Yatie dah beri akak setengah loyang..mmng sedap kak kuih ni..cubalah buat, berbaloi...
@Anonymous
ReplyDeletewkmsalam Raina,
akak guna plastik biasa je..plastik tu akak gunting ikut ukuran keliling loyang...pastu sapu minyak di kelilingnya..
@Nazrah
ReplyDeletekalau teringin tu, bolehlah buat Naz...mmng sedap kuih ni...
@izahdaut
ReplyDeletesblm ni akak buat tak letak telur utk lapisan bawah tu..kali ni cuba resepi ni...ternyata lagi lemak dan sedaplah..
@Acik Erna
ReplyDeleteYatie kalau malas buat pun Yatie beli je...tapi bila buat sendiri lagi puashatilah kak..sedap..
@♥♥azatiesayang ♥♥
ReplyDeleteYatie pun dah lama tak buat talam suji ni, bila buat terasa sedaplah pulak...makan takmo henti..kejap2 ulang2 je..hehehehe...
@Mas
ReplyDeletemmng sedap Mas kuih ni...cubalah kalau teringin tuuu..
@inahar ali
ReplyDeletekalau bab puan DR ni, Yatie nak bagi seloyanglah..nak tak..hehehehe..sedap tawww kuih ni..
@Chah
ReplyDeletetq Chah sudi singgah blog dan mencuba resepi Yatie...kuih talam suji ni pun sedap sangat, kalau teringin tu..bolehlah mencubanya..
salam cik/puan, sy ad cuba buat tp lembikla...x leh nk angkat pun... knape ye?
ReplyDeleteaskum cik.di manakah sy boleh dapatkan tepung suji?
ReplyDeletehari nie saya nak try buat...
ReplyDeletekak yatie.. trgoda saya mlihat kuih talam sugi akk nie... arinie saya nk try buat...tmpohari try buat nagasari cendol akk tu... sngt sdap... x rugi sya mncuba
ReplyDeleteAssalam kak yati nak tanya ..adunan tepung suji yg da di perap x payah tapis ke??mekaseh kak yati.
ReplyDeleteNk try jgk
ReplyDeleteAssalam kak yatie...alhamdulillah syukur...sya dh try resepi akak ni...mmg mnjadi..sedap sgt kak..anak2 yg x suka pun mncari bila dh rsa sekali...tq kak sbb brkongsi resepi..semoga akak n family dimurahkan rezeki...Aamiin...
ReplyDelete