Resepi ni pun mudah je sebenarnya. Saya guna resepi Chiffon Pandan dan Strawberry Chiffon Cake yg saya buat sebelum ni...cuma tukar perisa je. Pada kawan2 yg masih tercari2 nak wat kek yg mudah tu, bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya.
Bahan-bahan (Yatie guna loyang berlubang 22cm)
Bahan A
- 6 biji kuning telur
- 1/2 cawan minyak Mazola
- 1/2 cawan susu cair
- secubit garam
- 3/4 cawan gula halus
- 1 sudu besar perisa keladi
- sedikit pewarna purple
- 1 ½ cawan tepung gandum *diayak
- 1 sudu kecil baking powder* diayak
- Pukul kuning telur, gula dan garam sebentar atau sehingga sebati, guna whisk je.
- Masukkan perisa keladi, pewarna purple, minyak & susu cair dan kacau lagi.
- Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
- 6 biji putih telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu kecil cream of tar tar (kalau takde, boleh tukar dngn 1 sudu kecil lemon jus)
- Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
- Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
- Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
- Setelah siap, hentakkan 3 kali dan bakar selama 45-50 minit 175c. Saya guna api atas dan bawah dan guna rak yg bawah sekali.
- Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
- Bila dah sejuk, baru sisip tepi loyang dan boleh keluarkan kek dari acuan.
- Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
Kak yatie,
ReplyDeleteNampak sedap sangat kek tu..kek chiffon ni kalau makan mesti ada air untuk di minum sama supaya tak rasa tersekat kan?
first time ella dgr kek chiffon keladi, kak yatie. menarik ni.
ReplyDeleteWah,bestnya kek chiffon keladi.. boleh cuba ni,;)
ReplyDeletemenarik !
ReplyDeletememandangkan saya suka purple, insyaAllah nak cuba
tapi kene tunggu dapur kat rumah tu sihat sket. skrg blom sihat sgt sbb tgh renovate. huhu
terbau aroma keladi sampai ....guna perisa keladi ye, nampak cantik warnanya!
ReplyDeletesedapnyer nmpk..minta sepotong kak yati ..
ReplyDeletebestnye kek chiffon....color purple lg...
ReplyDeletemesti ni yer kak...perisa keladi...
kek nmpk gebu n lembut...
Wahh...cantek la kak purple2 ni..sukeeeee
ReplyDeleteGebu nya Yatie.... Cantik warna nya!
ReplyDeletesalam Kak Yatie..sy ni trauma ngan kek cipon..2x dah x jadi..heheheh..p takpe..sy nnti try resepi ni plak..dh terguda ngn kek akak ni
ReplyDeleteamboiiiii gebunya...mcm kapas...klaer yg menarik...
ReplyDeleteSalam Yatie..
ReplyDeleteChiffon keladi.. warna purple menarik nie :)
Salam Kak Yatie...cantek sangat kek chiffon keladi ni,hulur sikit kat dapur Rahel..nak buat sarapan ni.
ReplyDeletebila nampak kak yatie mencipon ni, teringin la pulak nak makan kek sedap ni.. ni kalau buat ni saya ngan anak2 je melantak. hehe..cantik nii.. geram la pulak
ReplyDeletekalernya menggamit tul la kak! ingatkan dragon fruit tadi...kejadiannya tu. perghhh!
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletecantik warna kek cifon nilah..
dah memang confirm lembut dan gebus..
suka tengok ..rajinnya yatie buat kek cifon..kita dah lama tak menyipon..
Assalam Yatie cayang...adeeei terasa rindu bebenor pulak dah ni...walhal baru beberapa hari x beronline... Moga Yatie terus update yeaa...rajin2 taauu, akak akan tetap intai wpun blog akak sendiri bersawang2..hehe.. Teringin nak makan kek cipon, lama tul x buat...bila la nak rasa air tgn Yatie ni...meh kat akak sikit.. ^__^ muaaahhh, take care ya Yatie..
ReplyDeleteAssalam Dik Yatie....I miss you....wah Akak bab kek chiffon memang Akak suka tapi tak pernah sekali pun Akak buat...sebab penghuni rumah yang lain tak minat....especially kepala rumah...itu sebab selalu niat tu tinggal niat aje!!!Harumnya bau keladi tu...!
ReplyDelete