BAHAN2 UTK LAPISAN BAWAH
Bahan (A)
- 180gm tepung suji @ semolina
- 450gm air
- 220gm gula castor
- 2 biji telur
- 200ml santan (saya guna santan kotak Kara)
- 250ml air
- pewarna kuning
- Rendam bahan-bahan A selama 30 minit. rendam dalam periuk.
- Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
- Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
- Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam. Kukus selama 25 minit.
Bahan (A)
- 300gm gula merah
- 50gm gula castor
- 500ml air
- 150gm tepung gandum
- 3 biji telur
- 250ml santan (saya guna santan kotal Kara)
- 1/2 tsp garam
- Rendam bahan-bahan A sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur dan sejukkan.
- Satukan semua bahan-bahan B, kacau sehingga rata
- Masukkan bahan B kedalam bahan A dan tapis.
- Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. jangan pekat dan jangan cair sangat. Tutup api dan guna pemukul telur untuk ratakan adunan.
- Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.