Bahan-bahan
- 1 kg sotong (dibersihkan dan toskan)
- 1 labu bawang besar *
- 3 ulas bawang putih *
- 2 biji bawang merah *
- 1/2 inci belacan *
- 2 sudu besar air asam jawa
- 1 cwn cili kisar
1 sudu besar kicap jalen manis
1/2 labu bawang besar (dimayang)
garam dan gula - secukup rasa - 1 /2 cwn minyak utk menumis
1. Rebus sotong separuh masak dan toskan.
2. Kisar bahan2 bertanda *.
3. Panaskan minyak di dlm kuali.Tumis bahan2 kisar dan cili kisar hingga wangi dan pecah minyak.
4. Masukkan kicap, garam, gula dan sedikit air. Kacau rata2.
5. Masukkan sotong, bawang besar yg di mayang dan jus air asam jawa. Gaulkan sebati.
6. Perasakan, sekiranya dah cukup rasa masam, manis dan masinnya, tutupkan api.
6. Setelah siap, angkat dan bolehlah di hidangkan.