Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Alhamdulillah bertemu kita sekali lagi di bulan Ramadhan yg mulia ni. Selesai sudah satu hari kita berpuasa dan berbuka, moga kita semua di berikan kesihatan yg baik sepanjang Ramadhan kali ini dan dpt menjalani ibadah puasa seterusnya dngn sempurna.
Hari ni 1 Ramadhan bersamaan 29 Jun 2014 merupakan hari ulangtahun kelahiran anak sulung saya Mohamad Talhah yg ke 22 tahun. Syukur di anugerahkan Allah ank2 yg menyejukkan mata dan hati. Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir buat anakanda Mohamad Talhah bin Mohd Khata, moga di panjangkan usianya, di murahkan rezekinya, di berikan kesihatan yg baik berpanjangan, menjadi anak yg soleh yg sentiasa membahagiakan dan membanggakan ayah dan ibu serta berjaya di dunia dan di akhirat. Aamiin..
Ok, berbalik pd menu berbuka puasa, menu mee udang paling ringkas dan semestinya sedap ini menjadi pilihan utama. Resepi Mat Gebu menjadi pilihan sbb ianya mudah dan sedap. Pada ibu2 di luar sana yg pening kepala nak masak menu berbuka utk esok ke, bolehlah cuba resepi mee udang tomato ni. Jom semak resepinya.
Bahan-bahan :-)
Bahan-bahan :-)
- Mee kuning secukupnya, cuci dan celur 30 saat, toskan
- 400 gm udang sederhana besar
- 3 biji kentang (250 g), rebus dan lecek-kalau guna keledek lagi sedap
- 1 cawan sos tomato
- 1/2 cawan sos cili
- 2 camca besar sos tiram
- 1 camca besar gula perang
- 2 ketul kiub ayam "Maggi" atau
- 1 liter stok ayam
- 3 camca besar cili kisar
- 2 btng serai-dititik, saya tambah
- Garam secukup rasa
- Minyak masak utk menumis
- 5 biji telur
- 2 pokok sawi putih, cuci dan kerat2
- 2 labu bawang besar
- 3 camca besar udang geragau/u.kering rendam 10 minit dan toskan
- 3 ulas bawang putih
- 1 hirisan nipis halia
- Hirisan daun sup/daun bawang
- Bawang goreng
- Tauhu, digoreng dan hiris
- Taugeh, dicelur (tak celur pun takpe)
- Panaskan minyak dalam periuk (atau kuali), tumis bahan kisar halus hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, gaul rata. Masak sekejap.
- Tuang air dan masukkan kuib ayam (kalau guna stok ayam, tak payah guna kiub), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kentang lecek, tomato, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
- Perlahankan api, pecahkan telur satu perlahan dan masak atas api kecil hingga telur masak dan timbul. Tambah udang dan sawi, masak untuk 2 - 3 minit lagi, rasa kuahnya dan jika ok boleh matikan api. Jika suka kuah cair, boleh tambah air.
- Isi mee secukupnya dalam mangkuk, tambah taugeh, tuang kuah bersama isi2nya dan juga sebiji telur.
- Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas2...
- Kalau rasa sukar, boleh cedok kuah ke dalam "non-stick pan" sebanyak 3/4 penuh jerang atas api kecil dan pecahkan telur sebiji, bila telur masak, alih ke dalam periuk yang berisi kuah tadi, buat hingga siap..