Terima kasih pada penyumbang resepi asal Alma kat myresipi dan saya kopipes dari blog Kak Ummi. Pada yg belum mencuba tu bolehlah cuba..mmng berbaloi. Tak tau nak cakap mcmana lagi betapalah sedapnya. Jom kita semak resepinya.
Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
Utk adunan A:
- Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
- Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
- Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
- Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
- Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Topping Yatie guna resepi AlongRoz.
TOPPING:
- 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
- 30ml Air
- 150g Blueberry pie filling
- Campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.