Sebenarnya kuih ni saya buat 2 hari lepas. Masa nak n3 tu tenet slow sangat, baik2 tngh mood ok, jadi tak ok semula. Last2 lupakan je niat nak kongsikan resepinya masa tu. Hari ni barulah berkesempatan nak kongsikan bersama. Kuih ni sedap, lembut dan lemak manis. Pada penggemar kuih2 tradisional ni, bolehlah mencubanya.
Bahan- Bahan.(loyang 9")
- 2 1/2 cwn tepung beras
- 1 cwn tepung ubi
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 cwn santan pekat
- pewarna hijau/perisa pandan dan pewarna oren
- 2 cawan keledek-yg telah direbus dan dilecek*
- 2 cawan santan cair*(* dikisar halus)
- 1 1/2 cwn gula pasir
- 1 cwn air
- 3 helai daun pandan
- Masak bahan untuk sirap hingga gula cair dan sedikit didih. Biarkan suam.
- Satukan ke semua tepung dan garam.. Masukkan campuran sirap gula dan santan, kacau rata dan tapis. Kalau nak mudah, blend semuanya.
- Kisar keledek bersama santan cair. Tuangkan kedlm adunan tadi dan gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diletak pewarna hijau/perisa pandan dan satu bahagian lagi di letak pewarna oren.
- Panaskan pengukus. Saya guna loyang 9 inci. Alaskan plastik di permukaan loyang dan sapukan sedikit minyak di sekelilingnya.
- Tuang adunan oren sebagai lapisan bawah kedalam loyang. Kukus selama 5-7 minit/hingga masak dengan api sederhana kuat.
- Setelah masak,baru lapiskan dengan warna oren dan kukus lagi selama 5-7 minit.
- Ulangi lapisan seterusnya sehingga habis. Bagi lapisan terakhir, kukus selama 20 minit.
- Setelah masak, buka penutup tapi jngn matikan api dan biarkan lagi kukus selama 5 minit. Setelah siap, matikan api dan angkat.(ini bagi mengeringkan permukaan kuih dan kuih tahan lama)
- Biarkan sehingga kuih betul2 sejuk barulah di potong.