BAHAN2 UTK LAPISAN BAWAH
Bahan (A)
- 1 1/2 cwn tepung suji @ semolina
- 450ml air
- 1 cawan gula halus
- 2 biji telur
- 200ml santan pekat
- 250ml air
- pewarna kuning
- Rendam bahan-bahan A selama 30 minit, rendam dalam periuk.
- Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
- Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
- Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. Sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam.
- Tuang adunan dan ratakan permukaannya. Kukus selama 25 minit.
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 4 biji telur
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air (air dikisar bersama 4 helai daun pandan dan tapiskan)
- 1 1/4 cwn gula halus
- 1/2 tsp garam
- pewarna hijau
- Satukan semua bahan-bahan, gaul sebati. Kalau nak mudah blend je semuanya.
- Masukkan kedlm periuk bersih dan masak sebentar.
- Kacau atas api yang sederhana dengan whisk, hendaklah sentiasa di kacau ya supaya tak berketul2.... jangan pekat dan jangan cair sangat.
- Sebelum tuang adunan, pastikan tiada air di permukaan lapisan suji tadi, kalau ada lapkan sedikit, pastu cakar2 sikit guna garpu. Setelah itu barulah tuang adunan pandan dan kukus selama 30 minit.
- Setelah kuih masak, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong guna pisau plastik supaya cantik potongannya.
salam yatie..tiap kali lalu tepi dapur yatie mesti ada bau kuih talam..sedapnya:)mmg yatie ni pakar buat kuih talam..cantik kejadiannya.Selalunya Cm tak de rezeki dgn kuih talam..selalu gagal dapatkan hasil yang cantik..hampir kecewa:(
ReplyDeleteWow!! mabeles...dh lama tak buat talam suji ni... kemas jer kuih buatan Yatie ni...cantek
ReplyDeletekenapa kalau saya wat talam tak cantik cam Kak Yatie??? Musykil... musykil... hehehe. Memang takleh challenge sifu lah kita..
ReplyDeletekak yati....
ReplyDeletecantikknya talam tu....
memang ratu talam la akak ni..he3
Assalamualaikum Yatie,
ReplyDeletelama sungguh tk singgah sini...sihat ke?? Cantiknya talam yg Yatie buat nie...kemas...patut lah di beri gelaran ratu talam...mmg pandai menalam...terima kasih berkongsi resipi.
sedpny
ReplyDeletesalam yatie...
ReplyDeletekuih talam chacha akak dah abis dah ptg semalam... hehehe... nampak talam suji pandan yatie dah buat akak terliur nak menalam lagi.. adeeiiii...
waduh yatie cayang..meh aar pos kt akak 2-3 potong kuih talam tuh..daapnyer! kempunan sehh!
ReplyDeletesalam ,leh le cuba kuih talam suji pandan ni...jum tukar sam kuih lapis pandan
ReplyDeleteMmg patut Yatie d gelar ratu talam pun sbb cantik sangat kejadian kuih talam suji pandan ni ..Sudah tentu sedap..
ReplyDeletecantiknye talam suji ni.Saya penah la pi belajar buat talam suji ni tapi bila balik buat sdiri mcm tak menjadi je.Agak susah jugak wat kuih talam ni.
ReplyDeleteCantik mulus,licin je permukaan kuihnye tu..confirm sedap..like3
ReplyDeleteSalam kak yatie! sedapnyer! dah lama tak buat talam2 mcm ni, dulu2 ada beli tepung samolina ni buat kek, lepas tu guna cuma sekali sampailah xpired tak digunakan, bila nmpk resepi akak ni haish! geram pulak :D
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeleteI like10x cantiknya suka betul dengan kehalusan hasil tangan Yatie ni, geram nak sambar jer satu kukus chef asma tu..hahaha
Yatie, rasanya masa k.ct kemas barang2 dapur ada ternampak sebungkus tepung suji ni, bolehlah k.ct cuba nanti, nak jugakkkk! hehehe
hamka suke bebenorla kuih ijau ni. suji mmg sedap sangat dibuat kuih talam kan. pernah try gula merah n coklat lawan ngan suji. fuhh terbaik. nanti leh try pandan lak ;-)
ReplyDeletesuke..suke...dappnya..saya memang penggemar kuih talam...duhh telan air liur tgk talam suji kak yatie ni...ni yg mood menalam tak pernah padam..asal singgah dapur akak nampak kuih talam..asal nampak kuih talam mesti masa singgah dapur akak..terbaikkkk...
ReplyDeleteSalam k.yatie...sedapnyer.....Yana pun suka gak kuih cam nie....dah banyak resepi kuih talam & bingka k.yati yg yana dah cuba..alhamdulillah...semuanya menjd & sedap2 belaka.....ingat nak mintak izin nak share resepi nie pulak...TQVM....
ReplyDeletelOOK'S GREAT BOLEH TRY LA
ReplyDeletesalam ukhwah...akk sy nk ty..akk loyang ukuran berapa akk gunakan untuk wat kuih talam...sy nk cuba tp x pasti nk guna loyang besar mana?
ReplyDeleteAssalam Yatie cayanggg...waah sedapnya tepung pelita...selalu terliur bulan pose...ni bulan x pose pun boleh meroyan jgk tengok...hehe
ReplyDeletewaduhh tk thn tgk kuih talam ni kak..my fav kuih talam adalah talam suji ni.biasa buat resepi yg atasnya gula merah.mesti cuba yg versi pandan ni pula.tq..:)
ReplyDeleteAs salam Yatie, boleh tanya tak plastik apa yang diguna untuk lapik dulang tu dan bagaimana nak menjadikan ianya kemas spt dlm gambar di atas
ReplyDeletewkmsalam Azie,
DeleteYatie guna loyang 10x10x3 inci
Mula2 yatie sapu minyak di sekeliling loyang
pastu yatie alaskan plastik 16x16inci ke dlm loyang tu
letak je, pastu ratakan dan kemaskan, lipat sikit kat penjuru loyang, pastu letak minyak sikit sekelilingnya
pastu baru tuangkan adunan dan kukus
plastik tu ada jual di kedai bakery ya
Ohh bila disapu minyak di loyang dulu, jadi plastik akan melekat ke loyang lah ya. saya punya berkedut kedut di tepi
Deletesedappppppppppp nyewwwwwwww...mohon copy sume resepi dlm blog ni ek..trima kasih kakkkkk
ReplyDelete