Nasi Beringin bersama Daging Prune dan Ayam Panggang Berempah.
Bahan-Bahan.
* 4 cawan beras basmathi
* 4 1/2 cawan santan (air bergantung pada jenis beras)
* 2 sudu besar minyak sapi/marjerin
* 2 batang serai(mayang bulat nipis2)- saya titik aje
* 5 ulas bawang merah(mayang nipis)2
* ulas bawng putih(mayang nipis)
* 3 cm halia(ditumbuk lumat)
* 4 helai daun pandan
* 2 cm kulit manis
* 2 biji buah pelaga
* 1 kuntum bunga lawang
* 1 biji bunga cengkih
* 5 butis biji halba
* garam secukupnya
Cara Memasak
- Cuci beras, rendam selam 5 minit dan toskan.
- Panaskan minyak sapi, goreng bawang hingga kuning dan wangi,.
- Masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum.
- Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras sengan santan dan masak seperti biasa.
- Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakan bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.