Tuesday, March 6, 2012

Garlic Finger Bun

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya masak menu ringkas je sup ayam sbb anak saya Hamka tak berapa sihat. Jadi saya masakan menu kegemarannya sup ayam. Nampaknya Hamka tetap selera makan, maklumlah kalau sup dan tomyam mmng kegemarannya. Sebenarnya roti kat bawah ni saya buat sabtu lepas. Saya suka guna resepi ni sebab ianya ringkas dan mudah, dan semestinya lembut je roti ni walau tak guna telur dan bahan penaik. Makan gitew je pun sedap sbb bau bwng putihnya yg harum tu memikat selera betul. Kali ni saya makan bersama Mushroom Soup kegemaran anak2 juga. Kalau buat sendiri ni mmng puashati dan puas makan. Kita boleh letak ayam dan cendawan lebih.

Pada yg tak pernah buat tu bolehlah mencubanya, mmng berbaloi. Terima kasih pada penyumbang resepi asal. Kawan2 boleh lihat di SINI. Nama resepi asal adalah Garlic Rolls dan saya buat versi nak cepat masak dan cepat makan..he3...buat panjang2 je, tapi pekena dngn mushroom soup panas2 mmng best betul. Kalau tak caya...anda cubalah sendiri.





Bahan2 Utk Garlic Rolls/ Garlic Finger Bun
  • 3 cawan tepung gandum ~ Yatie guna tepung roti
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu besar yeast
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar olive oil ~
Cara-Caranya
  1. Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
  2. Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik.
  3. Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit. Doh akan naik sekali ganda.
  4. Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread.
  5. Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap.
  6. Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
  7. Bahagikan pula kepada 7 bahagian setiap bahagian, jadi dpt 14 ketul semuanya.
  8. Gelek doh dengan kayu pencanai berbentuk empat segi memanjang.
  9. Sapukan sedikit Garlic Spread di tengahnya (mcm intilah kiranya)dan gulung memanjang semula.
  10. Buat kaedah yang sama pada doh yang lain juga.
  11. Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis.
  12. Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
  13. Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di atas permukaan doh tadi.
  14. Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan sedikit serbuk lada hitam jika suka.
  15. Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit.
Panduan
  • Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan
Garlic Spread
  • 50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
  • 2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
  • sedikit lada hitam kisar ~
  1. Gaulkan semua bahan
  2. Siap digunakan.

14 comments:

  1. Gebu rotinya..mesti sedap ada adunan garlic dalam roti ni.

    ReplyDelete
  2. Salam kak...

    sedapnya kalau petang2 mcm ni makan roti tu...

    ReplyDelete
  3. Salam Kak...sedapnya...yum..yumm

    ReplyDelete
  4. Assalam Yatie cayang...amboiii cantiknya roti dia sama panjang jer...rajin dia meroti...elok gak buat pjg2 camni, senang dah cicah air eh... Akak pun duk simpan resepi Umm Mymoonh ni...x buat2 lgk..hahahaha

    ReplyDelete
  5. vahh..nampak gebus n fresh jer roti akk ni...sedap btul mkn garlic bread br kuar oben kn......
    nk buatttttt......hihiih

    ReplyDelete
  6. akak mesti nak try buat garlic bread ni yatie..mmg suka makan roti begini dgn mushroom soup..

    ReplyDelete
  7. gebunya roti...
    geramm mas tengok..
    bebahan pun simple jerk kan..
    boleh try nanti..maceh kak..

    ReplyDelete
  8. akakkkkk..
    saya nak tiru idea akak la buat jenis finger ni. yeyy yeyy... kikiki.. suke tengok roti akak tu. licin cantik je. rasa nak ngap ngap je. ni mesti hamka kira jugak sorang dpt berapa ni kan kak yatie? hehe

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Yatie...

    Kak Lin biasa makan roti nan garlic cicah dengan kari daging dekat bandar BP ni...mmg sedap. Kak Lin rasa Garlic Fenger Bun yg Yatie buat ni pasti sedap sebab ada rasa bawang putih..Kak Lin suka.

    ReplyDelete
  10. salam kak yatie...suke tngk roti yg akak buat...saya prnh 2 kali buat roti garlic ni...ank mmg suka sngt..tmbh lagi klu cicah ngn mushroom soup...best sngt...

    ReplyDelete
  11. As-salam Yati...
    Looks yummy. Saya ingin addkan blog sis yati di dalam blog saya (untuk rujukan resepi) yang cepat. Mungkin kita boleh bertukar-tukar blog?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails