Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi saya buat kuih kaswi buat minum petang. Kuih ni tak banyak bahan2 dan mudah je membuatnya. Saya memang dari dulu, kini dan selamanya suka kuih kaswi ni. Sebenarnya saya mmng peminat setia segala jenis kuih atau kek yg di kukus. Saya suka sebab kuih/kek menjadi lembab dan sedap pada tekak saya. Kuih kaswi adalah merupakan kuih pertama saya buat masa zaman anak dara dulu. Sejak tu...asyik buat dan cari resepi yg guna kukus je. Ditambah lagi bila dah berumahtangga, mak saya belikan pengukus kuih...bertambah2lah minat saya nak cuba pelbagai jenis kuih yg menggunakan pengukus. Di situlah bermulanya sejarah saya, mengapa saya suka kuih apam, kuih talam dan kek yg di kukus. Sehinggalah saya di gelar Ratu Talam oleh teman2 blogger masakan, padahal saya ni bukannya pakar sangat...sekadar minat, suka makan dan suka buat kuih yg di kukus.
Oklah kali ni saya buat kuih kaswi menggunakan resepi dari
Mat Gebu. Menurut Mat, resepi ni adalah dari
Bro Rozan. Terima kasih pada penyumbang resepi yg mudah dan sedap ni. Saya juga pernah buat kuih kaswi guna resepi
di SINI. Kali ni kuih kaswi saya gelap betul warnanya. Tak sangka guna gula merah cap bintang mmng elok gelapnya. Padahal sebelum di masak, cerah je warnanya seakan2 brown sugar. Kalau berkenan tu, bolehlah mencubanya....Saya nak sambung makan kuih kaswi ni, di tambah lagi makan dngn kelapa parut muda...walaweiiii sedapnya.
Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )BAHAN A :-)- 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
- 240 g gula pasir
- 450 ml air
- 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
- BAHAN B :-)
- 190 g tepung gandum*
- 120 g tepung ubi*
- 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
- 900 ml air
- 2 camca besar air abu (alkaline water)
- 3/4 camca besar air kapur
- 1 camca besar pewarna coklat
- BAHAN C :-)
- 1 cawan kelapa parut putih
- Secubit garam
Cara-cara- Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
- Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
- Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
- Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum..