Bahan Utk Lapisan Bawah (loyang 10x10x2")
- 300 gm sago kecil warna putih
- 60 gm sohoon
- 100 gm kelapa parut putih
- 100 ml santan pekat
- 300 ml air
- 1 sudu kecil garam.
- Cuci sago sebentar, rendam selama 30 minit dan toskan.
- Rendam sohoon dngn air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil2.
- Satukan bahan2 di atas dan masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dioleskan dengan minyak. Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak.
- Kukus selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
- 4 biji telur
- 300 gm gula pasir
- 400 ml santan pekat
- 400 ml air +3 helai daun pandan(blender dan tapiskan)
- 100 gm tepung kastard
- sedikit pewarna hijau
- 1/8 sudu kecil alkaline water@air abu (takde, Yatie guna 1 sudu kecil air kapur)
- 1/2 sudu kecil garam
- Campurkan semua bahan dan blend rata.
- Kacau sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
- Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
- Padamkan api dan angkat kuih setelah masak. Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.
Cara ini saya gunakan semasa guna pengukus biasa dan juga trio steamer.
Sekiranya terdapat sedikit air di atas permukaan kuih, sendengkan/sengetkan loyang dan buangkan air tu guna sudu perlahan2.
Boleh juga gunakan kertas tisu dapur. Selepas itu, letakkan semula kuih di tempat rata dan biarkan benar2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan rata dan cantik. Selamat Mencuba...