Bahan-Bahan
- 600 gm udang sederhana besar( digoreng dengan sedikit tepung)
- sedikit garam
- sedikit tepung jagung
- 4 tangkai cili padi (diketuk)
- 2 tangkai cili merah (dihiris)
- 2 labu bawang besar (dicincang)
- 4 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 sudu besar udang kering- di rendam, toskandan cincang halus
- 2 sudu makan rempah kari
- 2 sudu makan cili sos cili
- 2 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan kicap
- 2 sudu makan sos tiram
- 5 helai daun kari
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
- Gaulkan udang bersama tepung jagung dan sedikit garam dan kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bwng putih hingga naik baunya.
- Kemudian masukkan serbuk rempah kari bersama sos cili, sos tomato, daun kari, kicap dan juga sos tiram.. Kacau rata dan biarkan hingga pekat.Tambahkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan udang bersama cili merah dan juga cili padi. Gaulkan udang rata.
- Masukkan garam, gula dan angkat.
- Hidangkan bersama nasi putih.