Bahan :
- 1 kg daging -dipotong nipis dan rebus empuk. Kalau guna daging btng pinang takyah rebus
- 2 sudu besar cili kisar
- 4 - 5 sudu besar rempah kari daging - dicampur sedikit air dan jadikan pes
- 3 biji kentang - dibelah 4
- 3 biji tomato - dibelah 4
- 2 batang lada hijau - dibelah 2
- 1/2 cawan kerisik
- 1 keping asam gelugur
- garam dan sedikit gula
- 4 cwn air atau secukupnya
- 1/2 cwn minyak masak utk menumis
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 4 ulas bawang putih - dikisar
- 1/2 inci halia - dikisar
- 1 helai daun pandan
- 1 btng serai- dititik
- 2 lembar daun kari
- 1 btng kayu manis, 1 kntm bunga lawang dan 2 biji buah pelaga (rempah tumis)
- 1/2 biji bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- Campurkan bahan2 kisar bersama cili kisar.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar dan bawang putih yang dihiris juga daun kari dan daun pandan hingga layu dan masukkan campuran bahan kisar,rempah tumis, serai dan terus tumis hingga hampir kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan daging rebus bersama air rebusannya sekali dan juga kentang.Bubuh garam, asam gelugur, kerisik, kacau rata dan masak hingga mendidih. Boleh tambah air jika perlu dan masak lagi biar mendidih dan kentang empuk.
- Kecilkan api dan masukkan cili hijau dan tomato. Renihkan lagi 10-15 min. Siap untuk dihidangkan.