Friday, June 17, 2011

Kek Kukus Keju Lapis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya nak kongsikan bersama resepi Kek Kukus Keju Lapis yg saya buat semalam. Kek ni sedap sangat, terasa moist dan lembut je. Dah lama nak cuba buat kek ni, asyik tertangguh je. Kali ni bila semua bahan2 dah ada...apalagi saya pun buatlah kek yg diidamkan. Kek ni mcm kek sarawak tetapi ianya padat, lembut dan basah. Saya mmng suka kek yg mcm ni...manisnya sedang elok je tidak terlalu manis. Terima kasih pada Dayang Jack kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah mencubanya sendiri...berbaloi.



bahan-bahan: loyang 9 atau 10 inci
  • 250 g tepung gandum (diayak)
  • 7 biji telur A pd suhu bilik (diasingkan putih dan kuningnya)
  • 250 g gula halus (dibahagi dua)
  • 2-3 sb susu pekat manis
  • 300 g mentega (pada suhu bilik)
  • 260 g krim keju (pada suhu bilik)
  • 260 ml krim putar / whip cream
  • sedikit pandan emulco/pes pandan
  • sedikit coklat emulco / pes coklat/ cofee emulco (DJ guna 1 sb serbuk koko + 1 sk cofee emulco)
  • sedikit esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan kukusan. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega.
  2. Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan 1/2 daripada gula halus sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun yang lain, pukul mentega, keju dan susu pekat hingga gebu. Kemudian masukkan lebihan gula tadi dan putar lagi hingga sebati.
  4. Masukkan kuning telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  5. Kemudian, satukan adunan dengan meringue tadi dan sebatikan.
  6. Masukkan krim putar dan tepung secara berselang seli hingga habis. Putar lagi hingga rata.
  7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Setiap bahagian dicampurkan dengan pes pandan, pes coklat/coklat emulco+coffee emulco, dan pewarna kuning+esen vanilla (boleh juga menggunakan pewarna/pes yang lain mengikut kegemaran masing-masing). Kemudian setiap adunan tadi dibahagikan lagi menjadi dua bahagian.
  8. Tuangkan lapisan hijau ke dalam loyang dan ratakan. Tutup loyang dengan kertas foil tetapi biarkan ia longgar sedikit. Kemudian kukuslah selama 10 minit atau hingga adunan dah tak cair.
  9. Tuangkan lapisan kedua (kuning), dan kukus lagi selama 10-12 minit. Seterusnya lapisan ketiga. Ulangi proses hingga habis. Setelah ke lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-30 minit atau sehingga kek masak sempurna.
  10. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dikeluarkan daripada loyang.

29 comments:

  1. wah!yatie pulak mengecis ya..akak buat ciskek semalam...fuh..tak rela betul ternak lemak dlm badan ni kan?..

    ReplyDelete
  2. Yatie cayang, mintak 5 potong nak buat minum petang nanti...cantik nampak lapisannya...adeeii bila akak nak buat ni...wiken pun macam2 hal..

    ReplyDelete
  3. Assalam kak yatie,akak kalo bab melapis mmg pakar,mmg xdi sangkal lagi kehebatan..Cantik ajer lapisannya..Nmpk pon moist aje kak..

    ReplyDelete
  4. Yatieeeeeeeeeee....... kali ni mmg ita pengsan terus... adoiiiii... tercungap cungap dah ni... cantiknya...
    tak berkelip mata memandang.. adoiii... tak nak balik lah nak duduk aje kat dapur yatie... nii

    ReplyDelete
  5. Wah kak yatire cantiknya kombinasi warnanya tu.. Sedap tu ada chese. Hamka mesti suke sebab ada warne feberet dia kan. Heheh

    ReplyDelete
  6. Tengok je dh sedap lom rasa lg...:)

    ReplyDelete
  7. As'salam Yatie

    first time tengok ingat yatie buat kuih talam lapis tau. bila dah baca memang suka sangat2 kek rupanya... hihihi. cantik betul, alahai.. rajinnnya yatie ni. kalau buat 1 adunan banyak tak ni yatie :D

    ReplyDelete
  8. cantik wana lapisnya...tapi somi saya suke kek cheese yg plain je, xsuke yg wana-wani....

    ReplyDelete
  9. mmg sedap.. tengok resepinya pun dah tau.. welldone Yatie

    ReplyDelete
  10. Kak Yatie,
    canteekknya kek lapis akak...mmg kompem sedap nih...nanti nak cuba jgk laa..izin sy kopipes resepi nanti yer ~ err..bila la buat tuu..wallahua`lam...heheh

    ReplyDelete
  11. amboi kak..sedapnyer kek? mintak sepotong...

    ReplyDelete
  12. wahhh bab melapis ni yg takut nk cuba ni..tapi akak punya lapisan tu cun ler..sedapnya tgk kek tu teringin lak nk buat tapi tunggu angin rajin dulula ..:)

    ReplyDelete
  13. kalau kita, mesti tertidur masa tengah melapis

    ReplyDelete
  14. Salam kak! bz sikit 2 3 hari nii :D sedap nmpk kek akak tu! suke tgk tekstur dia mesti lembap gituuu, masuk list lah mcm nk buat jerr sbb ada lapis2 suke kita kalau ada lapis2 ni hihihi

    ReplyDelete
  15. aslmkum yatie.. terasa2 keenakkannya...

    ReplyDelete
  16. salam kak sedapnya nampak kak.. tambah warnanya cantik.. tapi bayknya telur dia.. tu yang tak sanggup buat tu

    ReplyDelete
  17. As'kum Yatie. sdp mata mmandang & yg psti sdp tekak menikmatinya.

    ReplyDelete
  18. Assalam Yatie....

    Melapis lagi ye, HA cntik kek tu...kalau dh cntik terasa selera SEDAP tu dh ada...Ehm nnti akak buat insyaallah...

    ReplyDelete
  19. perhh...cantikknya kek lapis tu...
    berseri2.....

    ReplyDelete
  20. aslmkum yatie.. sedapnya.. tgok bahan2nya pun dah sedappp.. apatah kek nya..

    ReplyDelete
  21. Akak...
    sedaaap n cantiknya kek kukus keju lapis tu akak... warnanya pun menarik...

    ReplyDelete
  22. terima kasih kerana follow blog saya.

    saya cukup suka kek yg ada keju.

    ReplyDelete
  23. hai...
    lau sudu besar tu guna sudu makan ke??

    ReplyDelete
  24. cantik mata memandang..akan cuba one of these days

    ReplyDelete
  25. cantik and looks tasty, will try one day, ty sis yatie for sharing.

    ReplyDelete
  26. Saya dah try mmg sedap..thanks atas perkongsian http://ainsamadi.blogspot.com/2013/05/kek-kelapa-seri-rampai.html

    ReplyDelete
  27. Wahhh..bestnye...mesti cuba nie..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails