Sebenarnya tergoda tngk biskut yg Sue Joshua buat, pastu cari lagi kot2 ada resepi mudah lagi ke.Bila cari punya cari jumpalah juga biskut yg sedap ni kat blog Noorsha. Kalau Noorsha yg buat, mmng lagi menawanlah. Bila tngk gambar tu pun buat mata tak kelip ni, cantik sangat. Kalau saya ni setakat susun kat piring pastu tangkap jelah gambar...mmng tak berseni betul. Tapi jangan di pandang pada rupa ya..biskut ni mmng sedap sangat. Kalau tak percaya tu, cubalah sendiri...mmng sedap dan rangup sangat...dalam kepala dah berangan utk buat biskut raya tahun ni...Jomlah semak resepi mudah ni...
Bahan²
- 1 cawan gula kastor/halus-Yatie guna 1/2 cwn je
- 1 cawan gula perang
- 1 cawan mentega
- 1 cawan minyak
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu segar
- 4 cawan tepung gandum
- secubit garam
- 1 sudu kecil cream of tatar
- 1 sudu kecil baking soda
- 1/2 cawan walnut cincang
- 2 cawan semisweet chocolate chip
- 1 sudu kecil esen vanila
- Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.Yatie gaul guna whisk je.
- Masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, walnut dan coklat chip
- Adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket....dulang tak perlu gris..
- Bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..
- Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.
salam kak yatie,
ReplyDeleteApa khabar....akak nak tanya gula tu gula kastor atau gula pasir dan gula padat macam mana ekkk
sedap krup krap krup krap depan tv sambil tengok kartun ni, kan Hamka... eh! Hamka pulak, hihihi
ReplyDeletemeh sebalang kak......
ReplyDeletenak krup krap krup krap depan tv .....
assalam kak yati...mngoda dan tergoda... ak,izinkan sy mnyalin resepi yea..:)
ReplyDeleteSalam kak yatie.. Aduhh xde cukup bahan.nak wat jugak!!!
ReplyDeletewah..wah..wah..mesti Kak Yatie tgh kunyah sekut lawan ngan teh O....nk jugak!!
ReplyDeletesedap sedap kak noor baru je bercadang nak buat tapi dok angan2 je belum lagi terjadi macam yatie bagi semangat lah pulak ni esuk lusa nak buat jugak lah
ReplyDeleteWow..ada cookies... pantang lihat cookies kalo ngga di comot..hehe
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteKena follow resipi ini...heeee
salam kak...sedapnya tgk...hurm...fiza minta izin ambik resepi yer kak...bestnyer kalau buat ni...=)
ReplyDeletebahang nak puasa dah terasa ni kak,sbb dah ada tayangan biskut yg enak..
ReplyDeletememang sedappppppppppppppppppp sgt
ReplyDeletethanks laling berjaya mengoda daku
salam yati, 1st time read your blog memang terjatuh hati dengan biskut ni. minta izin amik resepinya ye... kalau free singgah la blog saya :)
ReplyDeletesalammsy nak cube resipi ni izin tak sis?
ReplyDeletekenapa saya buat dia jadi kembang?any tips?
ReplyDeleteKalau tak letak cream tartar tu xpe ke?
ReplyDeletesalam, saya nak tanye..cawan yang digunakan tu cawan minum petang tu kan ?
ReplyDeleteSy mintak izin salin n ikot resepi ye...
ReplyDeleteAssalamualaikum...Tie...minta maaf terlebih dahulu kerana telah "mencuri" dan telah sy mnge'test'nya cookies nih...mmg terbaek!...rangup..sedap ssgt!....izinkan saya ye...heheheh...tp sy nk tya nih...walnut tu tak perlu dipanggang dulu ke?...
ReplyDeleteAssalam..minta izin salin n ikot resepi nie..
ReplyDeletethumb up... mmg best.... adik suh buat lagi.. tq for the recipe..
ReplyDeleteminta izin copy recipe ye..tq
ReplyDeleteminyak tu guna minyak biasa atau minyak jagung
ReplyDeletedua2 boleh..
DeleteSALAM. MINTA IZIN GUNA RESEPI YATIE NIH... tqvm
DeleteKalau xde walnut kn kurangkn apa2 yg lain tak
ReplyDeleteBEST!!
ReplyDeleteTQ SHARING...
Tq kak..dr ramadhan untill now..kita ikot resipi cookies akak..rmai org suka..smoga murah rezki kak.share resipi
ReplyDeleteKak, kacang tu kena bakar dulu ke tak payah?
ReplyDeleteMinta izin ambil resepi.
ReplyDeleteKalau tak gne cream of tatar bskut tuh still rnggup tak?
ReplyDeleteKAK,mohon ambil resepi ni..nampak sedap..tq..
ReplyDeleteMinta izin guna resepi ya kak :) jazakallahu khairan..
ReplyDeleteAssallam kak....minta izin amik resepi biskut ni ngn almond snow ye......
ReplyDeleteAssalam kak...sye da try resepi akk nie.mmg tbaekkk laa!! Sedap sgt kak...bole buat rye nnt..tq kak share resepi nie..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak... mohon izin amik resepi yek
ReplyDeletesalam yati,
ReplyDeletesaya buat guna resepi yg sama cuma x bubuh kacang, dia jadi meleper sangat, x mcm yati punya dan ia sangat oily. Yati ada tambah tepung x jadi 5 cawan?
Sis, buleh ganti fresh milk dgn bancuhan susu tepung tak?
ReplyDeletesaya dah try cookies ni. memang sedap
ReplyDeletesaya dah buat cookies ni. memang sedap
ReplyDeleteWow! Ramainya yg kata sedap...teruja nak cuba resipi ni. Selalu pakai rrsipi lain
ReplyDeleteKali ni cb pakai resipi ni pulak...
kalau tak guna cream of tatar tu boleh ganti dgn apa ye ?
ReplyDeleteSalam.mintak izin guna resepi yaa..tq
ReplyDeleteSalam.mintak izin guna resepi yaa..tq
ReplyDelete