Friday, April 19, 2013

Famous Amos Chocolate Chip Cookies

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama dah nak buat biskut coklat chip yg famous amos ni, asyik tertangguh je. Minggu lepas merajinkan diri buat biskut yg rangup lagi sedap ni. Bila makan tu mmng takleh kata apa dah...asyik gitu....sedap yg amat. Kalau makan sambil cakap sedap..sedap...alamat tersemburlah biskut tu dari mulut...kih3.
Sebenarnya tergoda tngk biskut yg Sue Joshua buat, pastu cari lagi kot2 ada resepi mudah lagi ke.Bila cari punya cari jumpalah juga biskut yg sedap ni kat blog Noorsha. Kalau Noorsha yg buat, mmng lagi menawanlah. Bila tngk gambar tu pun buat mata tak kelip ni, cantik sangat. Kalau saya ni setakat susun kat piring pastu tangkap jelah gambar...mmng tak berseni betul. Tapi jangan di pandang pada rupa ya..biskut ni mmng sedap sangat. Kalau tak percaya tu, cubalah sendiri...mmng sedap dan rangup sangat...dalam kepala dah berangan utk buat biskut raya tahun ni...Jomlah semak resepi mudah ni...




Bahan²
  • 1 cawan gula kastor/halus-Yatie guna 1/2 cwn je
  • 1 cawan gula perang  
  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan minyak
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar susu segar
  • 4 cawan tepung gandum
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil cream of tatar
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1/2 cawan walnut cincang 
  • 2 cawan semisweet chocolate chip
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara²
  1. Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.Yatie gaul guna whisk je.
  2. Masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, walnut dan coklat chip
  3. Adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket....dulang tak perlu gris..
  4. Bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..
  5. Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.

39 comments:

  1. salam kak yatie,

    Apa khabar....akak nak tanya gula tu gula kastor atau gula pasir dan gula padat macam mana ekkk

    ReplyDelete
  2. sedap krup krap krup krap depan tv sambil tengok kartun ni, kan Hamka... eh! Hamka pulak, hihihi

    ReplyDelete
  3. meh sebalang kak......
    nak krup krap krup krap depan tv .....

    ReplyDelete
  4. assalam kak yati...mngoda dan tergoda... ak,izinkan sy mnyalin resepi yea..:)

    ReplyDelete
  5. Salam kak yatie.. Aduhh xde cukup bahan.nak wat jugak!!!

    ReplyDelete
  6. wah..wah..wah..mesti Kak Yatie tgh kunyah sekut lawan ngan teh O....nk jugak!!

    ReplyDelete
  7. sedap sedap kak noor baru je bercadang nak buat tapi dok angan2 je belum lagi terjadi macam yatie bagi semangat lah pulak ni esuk lusa nak buat jugak lah

    ReplyDelete
  8. Wow..ada cookies... pantang lihat cookies kalo ngga di comot..hehe

    ReplyDelete
  9. Assalam

    Kena follow resipi ini...heeee

    ReplyDelete
  10. salam kak...sedapnya tgk...hurm...fiza minta izin ambik resepi yer kak...bestnyer kalau buat ni...=)

    ReplyDelete
  11. bahang nak puasa dah terasa ni kak,sbb dah ada tayangan biskut yg enak..

    ReplyDelete
  12. memang sedappppppppppppppppppp sgt
    thanks laling berjaya mengoda daku

    ReplyDelete
  13. salam yati, 1st time read your blog memang terjatuh hati dengan biskut ni. minta izin amik resepinya ye... kalau free singgah la blog saya :)

    ReplyDelete
  14. salammsy nak cube resipi ni izin tak sis?

    ReplyDelete
  15. kenapa saya buat dia jadi kembang?any tips?

    ReplyDelete
  16. Kalau tak letak cream tartar tu xpe ke?

    ReplyDelete
  17. salam, saya nak tanye..cawan yang digunakan tu cawan minum petang tu kan ?

    ReplyDelete
  18. Sy mintak izin salin n ikot resepi ye...

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum...Tie...minta maaf terlebih dahulu kerana telah "mencuri" dan telah sy mnge'test'nya cookies nih...mmg terbaek!...rangup..sedap ssgt!....izinkan saya ye...heheheh...tp sy nk tya nih...walnut tu tak perlu dipanggang dulu ke?...

    ReplyDelete
  20. Assalam..minta izin salin n ikot resepi nie..

    ReplyDelete
  21. thumb up... mmg best.... adik suh buat lagi.. tq for the recipe..

    ReplyDelete
  22. minta izin copy recipe ye..tq

    ReplyDelete
  23. minyak tu guna minyak biasa atau minyak jagung

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALAM. MINTA IZIN GUNA RESEPI YATIE NIH... tqvm

      Delete
  24. Kalau xde walnut kn kurangkn apa2 yg lain tak

    ReplyDelete
  25. BEST!!
    TQ SHARING...

    ReplyDelete
  26. Tq kak..dr ramadhan untill now..kita ikot resipi cookies akak..rmai org suka..smoga murah rezki kak.share resipi

    ReplyDelete
  27. Kak, kacang tu kena bakar dulu ke tak payah?

    ReplyDelete
  28. Kalau tak gne cream of tatar bskut tuh still rnggup tak?

    ReplyDelete
  29. KAK,mohon ambil resepi ni..nampak sedap..tq..

    ReplyDelete
  30. Minta izin guna resepi ya kak :) jazakallahu khairan..

    ReplyDelete
  31. Assallam kak....minta izin amik resepi biskut ni ngn almond snow ye......

    ReplyDelete
  32. Assalam kak...sye da try resepi akk nie.mmg tbaekkk laa!! Sedap sgt kak...bole buat rye nnt..tq kak share resepi nie..

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum kak... mohon izin amik resepi yek

    ReplyDelete
  34. salam yati,

    saya buat guna resepi yg sama cuma x bubuh kacang, dia jadi meleper sangat, x mcm yati punya dan ia sangat oily. Yati ada tambah tepung x jadi 5 cawan?

    ReplyDelete
  35. Sis, buleh ganti fresh milk dgn bancuhan susu tepung tak?

    ReplyDelete
  36. saya dah buat cookies ni. memang sedap

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails