Bahan-Bahan
Lapisan bawah
- 1 cawan nangka- di cincang
- 1 cawan tepung beras
- 3 s/b tepung jagung
- 3/4 cawan gula pasir
- 3 cawan santan cair
- 2 helai daun pandan
- sedikit garam
- Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
- Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
- Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
- Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
- Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
- 1/2 cawan tepung beras
- 4 s/b tpng jagung
- 3 cawan santan pekat
- 1 s/k garam
- 2 s/b gula pasir
- 2 helai daun pandan
- pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
- Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
- Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
- Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
- Kukus lagi selama 20 minit.
- Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.
salam yatie..nangka tu aje dah kegemaran akak..kalau dah jadi talam..akak boleh bayangkan kewangian dan kesedapanya.terima kasih yatie..sudi kongsi resepi disini..
ReplyDeletesalam yatie, wah talam ngka la plak.sedap tuh meh seketoi
ReplyDeletekak yatie...
ReplyDeleteselamat malam..baru ada masa nak blogging..
sedapnya talam nagka..saya belum pernah makan talam nagka..nak cuba lah satu hari nanti...thanks syer resepi dan rahdia yer..
Salam Kak Yatie, wah kreatifnya akak ni buat talam nangka pula...nampak menarik ni...sure sedap!...:)
ReplyDeletehmm, tergoda lahh..tapi tadi tgk nangka dah tinggal biji jee, isi semua dah kena makan...huhu..
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeleteboleh masuk list kuih ni..nanti nak cari nangka dulu..
cantik warnanya tu yatie..
Salam Yatie,
ReplyDeletetak pernah makan talam nangka..mesti sedap kan..
sedapnya klu dapat makan nangka madu n klu dibuat talam nangka cam gini mesti lg best kan...
ReplyDeletewahhh sangat tertawan! nangka mmg pebret k.nor tau ..akak copy & save resipi dulu ya... tq
ReplyDeletebak sekpg nak rasa :)
first time tengok resepi talam nangka, nampak sedapp sangat..nnti boleh try wat la....rajin la kak yatie ni buat kuih talam...macam jeniss resepi ada kat sini..he..he....nak rasa 2 potong boleh tak...
ReplyDeletesedapnyer talam nangka... wah kena cuba buat nih. Tq for the resipi. Love youuu...
ReplyDeletesalam yatie kak ilah dtg kopi resepi..hikhik nanti mesti buat kita ni sama selera talam menalam ..
ReplyDeletesalam kak... mmg terer btol akak nih wat kuih talam... macam2 talam ada... kite nih klu buat nak kene pikir sape nak makan.. tp kdg tuh klu dah teringin sgt, buat jugak! tak kesah la kene abeskan satu talam pong! kekekeke
ReplyDeletesalam yatie ...... uuummmmmmm sedap nyer ..... teruja khai tengok ..... nak mintak salin resepi leh tak ...... khai ni memang peminat talam ..... lagi2 kalau nangka lak faberet khai ...... nak2 sepotong ......
ReplyDeletemacam2 talam idea Kak Yatie, bisnes bulan puasa bagus ni.. hehe
ReplyDeleteuihhhh... tergoda ai kak yati tgk talam nangka tu... masok list... hehe
ReplyDelete@kak Erna
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap dan wangi je talam nangka ni kak...kalau teringin tu, bolehlah cuba...
@lina_pg
ReplyDeletewkmsalam, klau dekat yatie dah bagi sepiring...mmng sedap talam nangka ni..
@Citarasa Rinduan
ReplyDeletewkmsalam, thanks sudi luangkan masa di sini....klau free tu bolehlah cuba resepi ni...mmng sedap.
@Nieza
ReplyDeletewkmsalam,akak peminat setia kuih talam, sbb tu suka buat dan makan kuih ni..cubalah, wangi je bau nangka ni..
@Mat Gebu
ReplyDeletetakpe Mat...tunggu beli nangka..barulah mulakan projek kuih talam nangka ni...cubalah, wangi dan sedap tau..
@Ayu
ReplyDeletewkmsalam, cari nangka banyak2 ya...takut tak sempat buat kuih talam nangka..dah abes di makan..mcm yatie sblm ni..simpan kat esbok, bila nak mulakan projek..nangka udah pinish..kih3..
@NoorMasri
ReplyDeletewkmsalam, cubalah baru tau rasanya...sedap dan wangi je bau nangka ni..
@moklong
ReplyDeletebetullah klau nangka madu lagi sedap..warnanya pun terang jek..
@K.Nor
ReplyDeleteklau dah ada stok nangka tu...bolehlah mulakan projek talam nangka ni...sedap tau...
@Mas
ReplyDeleteAkak mmng suka kuih talam ni..so sukalah cuba resepi yg rasanya bersesuaian dngn tekak..cubalah,mmng sedap...klau dekat akak dah beri punya..sowwy..
@mamawana
ReplyDeletekalau ada nangka tu, bolehlah cuba ya..sedap kuih ni..love you too...
@ilahjy
ReplyDeletewkmsalam, selera yg sama suka kuih talam...cubalah kak....warna lapisan atas tu suka hati akak ya...
@hana
ReplyDeletewkmsalam,terror tu taklah..akak mmng minat kuih kukus2...tu yg ghajen buat..lagipun anak dan suami akak tak kisah...apa yg akak masak semuanya diaorng makan...
@Khai Adry
ReplyDeletewkmsalam, thanks sudi singgah...cubalah mmng sedap talam nangka ni..mmng resepi utk di kongsi bersama..
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletebukan semua orng suka kuih talam...akak ni mmng suka buat dan suka mkn kuih talam...mmng sedap talam nangka ni..
@Anawahid
ReplyDeletetergoda ke..klau mcm tu kenalah buat..Ana buat lagi menarik ni...
baru cuba malam tadi ..lamanye simpan resepi ni ..huhuuu maceh yatieeee...muahhh sedapppp
ReplyDelete