Tuesday, May 21, 2013

Kek Coklat Kukus- MOIST

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak tayang kek coklat pula. Sebenarnya teruja bila tngk K.Nor tayang kek coklat kukus yg mewah dngn strawberry aritu. Kebetulan buah strawberry ada kat petiais dan bahan2 lain semuanya ada, saya pun buatlah kek coklat ni walau takde apa2 majlis. Bila rasa nak makan tu, mmng terus buat jelah....kita juga yg untung...tak payah nak order segala. Kek ni sedap dan moist je. Saya mmng suka kek2 yg di kukus sbb lembut dan moist je. Pada peminat kek coklat tu, bolehlah buat ya. Terima kasih pada penyumbang resepi juga terima kasih pada K.Nor kerana berjaya menggoda Yatie dngn kek coklat yg sungguh sedap ni. Jom semak resepinya..






KEK COKLAT MOIST KUKUS

resipi : chef zubaidah
sumber : alongroz@myresipi 
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 8-9 inchi  )
  • 100gm Serbuk Koko*
  • 250gm Gula Kastor *  1 tin Susu Isian Cair*
  • 200gm Minyak Masak Sayuran*
  • 250gm Susu Pekat*
  • 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • 150gm Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil Soda Bicarbonat
  • 1sudu kecil Baking Powder
Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai menggelegak.
  2. Satukan dgn telur yg di pukul dgn mixer tadi. Masukkan tepung gandum yg di ayak bersama b.soda dan b.powder sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata guna whisk je.
  3. Masukkan ke dlm loyang yg di lapik dngn kertas minyak. Loyang hendaklah di lenser dngn sedikit minyak di sekelilingnya terlebih dahulu. Tutup loyang dngn aluminium foil. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ ganache.
GANACHE SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan
  • 150gm cooking chocolate
  • 1/4 cawan susu cair
  • 1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
  1. Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
  2. Padamkan api dan.kacau hingga choc cair.
  3. Masukkan.minyak dan kacau.
  4. Biarkan seketika baru dicurah atas kek
*kaedah letak minyak ni sbg gantikan butter utk hasilkan ganache yg berkilat. Dn juga kek yg dihias.dgn ganache ni,.ganache.nya.tk mengeras/berkeping bila.dh dibiar dlm peti ais. kaedah ni k.nor pelajari kat kelas deco yg dihoskan oleh chef dr Vietnam baru2 ni..

63 comments:

  1. Oh tidakkkk. Kek ceklat lagi. Sedapnyalah.

    ReplyDelete
  2. tak pernah jemu makan yang moist2 ni tie...

    ReplyDelete
  3. wah sungguh tergoda. so moist la kak ;)

    ReplyDelete
  4. As salam Yatie,
    Nampak sangat sedap tu. Saya pernah cuba resepi ini dan memang moist. Lepas ni nak cuba ganache yang Yatie gunakan di atas pulak

    ReplyDelete
  5. yummy yummy dapnye...leleh2 dah air liur ni hihihi..memang tak dinafikan moist kek ni best giler...yf pun dah byk kali buat..resipi nye agal sama tapi yf guna susu segar dan santan..memang terangkat habis la..hihihi

    ReplyDelete
  6. aduhh.. nampak mengancam sangat tu yatie... malam ni kena siapkan kek coklat moist juga sebanyak 2 biji.. tp kek coklat tempahan customer... nampak kek yatie ni rasa terliur nak mkn kek coklat pulak... kena sabar dululah tunggu anak dara blk dr asrama baru buat.. hihi..

    ReplyDelete
  7. alahai tergoda abis nie..nak cilok resepi nie la..boleh wat birthday cake untuk en somi...

    ReplyDelete
  8. salam kak..

    kek coklat ni x penah jemu makan..sedap n yummy..

    ReplyDelete
  9. kecur..cam berjanji je buat kek coklat..ada stoberi lak tu..kite pun ada lagi stoberi tu beli kat cameronhighland weekend lepas..dh try gak kek ni mmg sedap.

    ReplyDelete
  10. Assalam yatie, alahai...npk sedap..mengoda betul! bila lah dpt buat huhu.. zila66

    ReplyDelete
  11. tak perlu kata apa2 kak..sememangnya sedap kek2 coklat...nak cedek, wes tak ampiri..

    ReplyDelete
  12. Sy da buat..sgt senang n sdp. Tq kak!

    ReplyDelete
  13. Tq sb beri sy resepi ni.Memang tetrb aikkk ...

    ReplyDelete
  14. yummy choco cake! keep posting more. Feel free to visit my blog. ;-)

    ReplyDelete
  15. terrrrrrrbaik...sy pun cb nak bg mak. n mak mntua rs.....jge untuk suami dn ank2

    ReplyDelete
  16. saya dah buat isnin lepas..mcm mna ye nak jadikan kek tu lembab2 basah cmtu..

    ReplyDelete
  17. kalau pukul telur sampai kembang dgn berbuih ada beza d kek tak?

    ReplyDelete
  18. wah nmpak sgt yummy.....teringin pulak nak buat.hehe

    http://myfabulouslove.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Sdap nya....nah cba wat jgk la.simple n fast

    ReplyDelete
  20. nak tanya lah...

    telur yg dh siap dpukul ngn tepung yg dah diayak tu terus masuk dgn bahan yg dimasak tu semasa panas ker???xperlu tunggu bahan yg dimasak atas api tu sejuk ddulu kan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya terus masukkan je, tak payah tunggu sejuk...

      Delete
  21. Manis x? Yer la guna susu pekat + gula. Kalau guna susu segar boleh x? Jika boleh, perlu tambah sukatan gula x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap.. mesty boleh...

      Delete
    2. dlm resepi tu semuanya susu cair... utk kek mahupun ganache nye :)

      Delete
  22. em... sedap cangat... nk wt la...

    ReplyDelete
  23. Smlm cuba resipi ni.memg best. First time buat choc kek mjadi.ank sdara pn ckp sdap.memg sdap la tu.reapi y mudah n snang.tq k.yatie 4 d resipi

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf nak tanya..masa kukus tu mmg sejam atau lebih?..merekah x atas kek bila masak?saya kukus tp merekah sikit atas kek tu,kenapa agaknya ye??

      Delete
  24. saya dah cuba memang sedap..

    ReplyDelete
  25. nk tya blh,xmanis sgt ke kek ni..sbb dia guna susu pekat ngn gula..

    ReplyDelete
  26. sy nk tanya,mesti kukus 1jam ke atau lebih.sebabnya kek sy tengah2nya mcm tak masak.bila lelama kukus tu macam mengecut plak.atau adakah masaknya ala2 cair skit..boleh komen tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya buat pun camtu..pastu ada rekah sikit atas kek...

      Delete
  27. Salam..nk tnya kalu gn gula perang blh jgk ke?

    ReplyDelete
  28. Hahah .. awesome i love it~<3 ^_^

    ReplyDelete
  29. tima kasih..dgn resepinya...dah buat mmng terangkat...i love it.

    ReplyDelete
  30. Cantik..blum rasa lg..mesti sedapp =)

    ReplyDelete
  31. Hi kak yatie, saya budak baru belajar nak buat kek, resepi akak nie nmpk simple & senang utk m'mahami tapi sesetengah bahan2 tu saya kurang faham jd saya nak tumpang tanya pd akak - 1. Minyak yg diguna utk m'buat kek chocolate moist kukus perlu guna minyak sayur sahaja ataupun boleh guna minyak msk biasa? 2. Apa mksd cooking chocolate & kaedah double boiler?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna minyak masak biasa cuma mungkin bau kek nnt lain skit. Cooking chocolate ni mmg ada jual di bhgn rak bhn2 kek kat kedai, jgn cari dekat rak bhgn coklat cadbury pula. Double boiling maksudnya bekas yg berisi susu tu di letak atas air yg sdg mendidih/panas supaya susu sekadar pns utk cairkan cooking chocolate

      Delete
  32. sedapnya lahh..kalau buat mesti selalu tak jadi..

    http://sukahealthyfood.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. tadi cuba buat tapi knp tengah dia masih basah lepas kukus 1 jam.nak camner nie???.

    ReplyDelete
  34. wah sedapnya n simple..Harus la amik resepi ni. btw kak ros thanks resepinya.. Kebetulan pulak hari ni birthday anak... Doakan berjaya ye adunannya... :)

    ReplyDelete
  35. Salam,
    Boleh gantikan mentega dengan minyak masak untuk nampak kilat ya, kak ros...nak cuba la..

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum nak tanya..kek ni kma letak dlm peti ais x? Tahan lama x?

    ReplyDelete
  37. Macam nak cuba jer... maklum ler kat umah takde oven..kena cari yg sail kukus la ni.
    www.villavitaminibu.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. salam..saya dah cuba kek ni & terbukti sgt sedap..sampi x sempat nak bubuh ganache dah habis kena mkan ngan anak2..antara choc kek yg paling sedap..wajib cuba

    ReplyDelete
  39. Kak..nk tnye skit..maknenye masakkn skali serbuk koko,gula kastor,susu cair,susu pekat dan minyak ye..kalo bakar blh ke kak??

    ReplyDelete
  40. sy x pandai masak xp klu org lain boleh knpa plak sy x bleh...so sy nk try lh..hrp2 jd lh

    ReplyDelete
  41. salam akak, boleh tak bagitahu sukatan tepung dan serbuk koko ikut sukatan cawan.Saya tek reti kalau guna gram2 ni..huhu.termasuk minyak dan susu sekali.boleh tak beritahu sukatan dalam cawan?

    ReplyDelete
  42. Ermm sdapp nye arinie sye mencube wt kek moist nie..harap2 menjadi la ye..khikhihi...

    ReplyDelete
  43. saya dah try..tq for share this recipe... memang sgt2 sdp..moist 100%

    ReplyDelete
  44. assalamualaikum,,,
    saye dah cube resepi kak nor nie,,,dah 4 kali buat,,,semua menjadi,,,anak2 suke sgt,,,sampai menjilat jari,,
    terima ksih berkongsi resepi,,Allah saje yg membalas keikhlasan kak nor memberi resepi...

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum... Kak Nor.. terima kasih bagi resepi kek ni. Dah lama saya cari resepi ni. Banyak jugak saya ambil resepi akak ni. Minta halalkan semuanya kak. Semoga akak murah rezeki dan ceria selalu.

    ReplyDelete
  46. Kena cuba plak la resepi ni...
    Anak suka.
    Resepi yg lepas2 anak duk puji sampai skang.
    Terima kasih k,yatie atas resepi yg dikongsi

    Bergaji Setaraf CEO dengan Berdaftar Sebagai Ahli Shaklee

    ReplyDelete
  47. Kak nk tnye klu kite pakai tepung blue kee..kite perlu lagi ke letak soda karbonat.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails