Saya dan keluarga makan berulang-ulang...lagi....dan lagi....dan lagi...entah berapa kali tambah. Resepi asal adalah dari Kak Hanieliza dan saya cilok dari rumah Kak Ummi. Saya C&P ya akak berdua resepi yg sedap ni...terima kasih banyak2.



Bahan-bahan
* 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
* 2 liter air
* 2 cawan gula (saya letak 1 1/2 cawan je)
* 2 tin laici (asingkan airnya)
* 1 tin susu cair
Cara-Cara
- Masak agar-agar hingga mendidih.
- Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
- Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
- Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
- Kemudian sejukkan dalam fridge.
- Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)
saya nak try nanti. :)
ReplyDeleteTengah cari resepi utk bulan puasa...ringkas dan mudah utk cuba...buka puasa ni yg menarik kalau sejuk dan lembut...tq 4 the idea...
ReplyDelete