Bahan-Bahan
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar
1 cwn tepung gandum*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
1 sudu besar tpng jagung(saya tambah)
1 sudu kecil esen vanilla (saya tambah)
sedikit garam
Cara-cara
- Blender semua bahan*
- Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
- Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
- Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.
salam yatie..alahai kalau dapat seketul kuih ni kan best...
ReplyDeletenak buat malas
ReplyDeletenak makan teringin...tak boleh post ke
:)
waalaikumsalam w.b.t.
ReplyDeleteKalau Datin punya pasal takyah seketul....seloyang yatie beri...hi3..
A kl citizen>> kalau pos mmng boleh...tapi sempat basi kuihnya..kih3..
ReplyDelete