Thursday, March 11, 2010

Ikan Goreng Berlada

Salam dan selamat sejahtera kawan2 semuanya. Hari ni saya masak ikan goreng berlada. Masakkan ni simple je...tapi kami sekeluarga amat mengemarinya. Oklah mari kita lihat resepinya. Resepi ni saya ambil dari rumah Kak Ummi yang sememangnya pakar bab memasak.Kak Ummi guna ikan bawal, saya pula guna ikan talapia je. Maklumlah kat US ni susah sikit nak dapat ikan2 macam kat Msia tu. Saya C&P YA akak resepinya.


Bahan-Bahan
1 ekor ikan bawal besar - bersihkan dan kelar
5 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk (kalu serai besar 1 pun cukup)
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu kecil serbuk kari
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan air
2 sudu besar gula pasir/gula melaka
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak

Cara Memasak
  1. Ikan digaul rata dengan garam halus dan serbuk kunyit.
  2. Goreng garing sikit, angkat dan letak dalam pinggan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah hiris dan goreng hingga layu dan kekuningan.
  4. Masukkan serai, bawang putih dan halia.
  5. Kacau dan masukkan cili kisar dan rempah kari.
  6. Perlahankan api masukkan sedikit air dan masak cili hingga pecah minyak.
  7. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
  8. Masak biar kuah agak pekat.
  9. Tutup api dan tuangkan ke atas ikan yang diletakkan ke dalam pinggan tadi.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails