Bahan-Bahan
1 ekor ikan bawal besar - bersihkan dan kelar
5 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk (kalu serai besar 1 pun cukup)
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu kecil serbuk kari
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan air
2 sudu besar gula pasir/gula melaka
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak
Cara Memasak
- Ikan digaul rata dengan garam halus dan serbuk kunyit.
- Goreng garing sikit, angkat dan letak dalam pinggan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah hiris dan goreng hingga layu dan kekuningan.
- Masukkan serai, bawang putih dan halia.
- Kacau dan masukkan cili kisar dan rempah kari.
- Perlahankan api masukkan sedikit air dan masak cili hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
- Masak biar kuah agak pekat.
- Tutup api dan tuangkan ke atas ikan yang diletakkan ke dalam pinggan tadi.
0 comments:
Post a Comment