Bahan-Bahan
*1 kg daging ( dihiris kecil dan nipis)
*1 paket kecil rempah kari daging (+- 4 sb.)
*1/4 cawan cili kisar
*4 cawan santan (sedikit pekat)
*1/3 cawan kerisik
*1 keping gula kabung/gula melaka (anggaran 1/3 cawan bila dihancurkan)
*2 keping asam gelugor
*garam secukup rasa
*7 helai daun limau purut
*5 sudu besar minyak masak
Bahan Kisar Basah
*12 ulas bawang merah - dikisar
*4 ulas bawang putih - dikisar
*2 inci halia - dikisar
*2 inci lengkuas - dikisar
*2 inci kunyit hidup - dikisar
*3 batang serai - dikisar
Bahan Tumis
*1 batang kulit kayu manis
*2 kuntum bunga lawang
*3 kuntum bunga cengkih
*4 biji buah pelaga
*2 batang serai - diketuk
Bahan Disangai dan Dikisar Kering
*1 batang kecil kulit kayu manis (x perlu sangai, kisar je)
*3 sudu besar biji ketumbar
*2 sudu kecil jintan manis
*1 sudu kecil jintan putih
Cara Memasak
- Basuh daging dan toskan. Gaulkan daging dengan rempah kari dan perap sebentar (lebihkurang 20 - 30 minit)
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan2 tumis sebentar hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar basah dan cili kering kisar dan kacau sebentar.
- Masukkan bahan kisar kering dan juga daging yang diperap tadi. Kacau rata sebentar. Masak hingga keluar air daging dan kering sedikit airnya. Kacau sesekali.
- Masukkan santan dan kacau rata. Masak dengan api sederhana agar daging lembut elok.
- Masukkan pula gula kabung dan asam gelugor. Masak lagi hingga daging mesra.
- Bila daging sudah hampir masak, masukkan kerisek, limau purut dan garam secukup rasa dan masak hingga kuahnya pekat sedikit (ikut suka kalau nak kering sedikit). Kacau rata-rata. (bila kerisek sudah dimasukkan, masakan akan mudah hangus, elok dikacau selalu).
- Seimbangkan rasa dan tutup api bila daging sudah benar2 empuk dan kuahnya pekat/kering.
- Hidangkan bersama ketupat, pulut kuning atau nasi impit...
0 comments:
Post a Comment