* Bahan Lapisan Labu
* 500 gm isi labu (dikukus dan dilecek)
* 70 gm tepung jagung
* 60 gm tepung sago ( saya guna tpng ubi je)
* 200 ml santan pekat KARA
* 200 ml air
* 220 gm gula halus
* 350 gm telur (saya letak 1 biji je)
* 2 helai daun pandan
* Bahan Lapisan Putih
* 90 gm tepung beras
* 100 gm tepung ubi
* 400 ml santan pekat KARA
* 170 gm gula halus
* 1 sudu kecil garam
* 400 ml air
* 2 helai daun pandan
Cara-cara
- Lapisan Labu : Satukan bahan untuk lapisan labu, gaul rata dan kisar sekejap dalam pengisar dan tapis.
- Tuang adunan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap sahaja. Keluarkan daun pandan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Tuangkan 1/2 adunan ke dalam loyang yang telah dileser sedikit minyak dan alas plastik.... kukus selama 10 minit.
- Lapisan Putih : sementara itu, satukan bahan lapisan putih, gaul rata dan tapis.
- Tuang adunan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap. Keluarkan daun pandan. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Tuangkan 1/2 adunan ke atas lapisan labu yang dikukus tadi. Kukus selama 5 minit.
- Ulangi proses melapis hingga habis. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit.
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong
**kali ni kak wan tak masukkan telur.... jika suka boleh masukkan.
** Alas loyang dengan plastik dan sapukan minyak di sekelilingnya.
**Gunakan loyang 9/10 inci supaya lapisannya cantik dan sekata. Kuih saya tipis lapisan putihnya sebab terguna loyang yg kecik sikit.
Selamat Mencuba.
maksunya bahan labu tu jumlah cecair 400 ml ker???
ReplyDelete