Bahan-bahan
* 8 ekor ketam (sederhana besar) - kerat dua atau biar sekor2 je.
* 12 biji cili padi - tumbuk
* 5 ulas bawang merah - tumbuk
* 2 ulas bawang putih - tumbuk
* 1 inci kunyit hidup - tumbuk
* 1 inci halia
* 3 batang serai - diketuk
* 1 cawan santan cair
* 1 cawan santan pekat
* 1 keping asam gelugor
* 1/2 biji nenas sederhana masak - dipotong kecil
* garam dan gula secukup rasa
* 4 sudu besar minyak untuk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.
- Masukkan santan cair dan asam gelugor dan biar mendidih sebentar.
- Masukkan ketam dan nenas. Kacau sesekali biar mesra dgn kuah.
- Masukkan santan pekat dan garam. Kacau dan biar mendidih sebentar.
- Tutup api dan kacau sebentar biar mesra dan kuah tidak berkepala. Bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment