Wednesday, March 24, 2010

Apam Beras

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Petang tadi saya buat apam beras/apam salju untuk minum petang. Resepinya dah ada sebelum ni...tetapi di sini saya letak sekali lagi supaya senang kawan2 utk mencubanya. Rasanya mmng ramai kawan2 di luar sana yg sudah mencubanya...mesti dah tahu keenakkan kuih apam ni. Kami sekeluarga mmng suka sangat apam ni....kalau nak tahu rasanya cubalah ya....


Bahan-Bahan

2 cawan nasi
21/2 cawan air
1 cawan gula perang
3/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 sudu teh yis kering

Cara-caranya:
  1. Masukkan nasi, air, gula perang dan gula pasir dalam pengisar dan kisar hingga halus. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung gandum, tepung beras dan yis kering. Gaul mesra.
  3. Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk berisi campuran tepung tadi dan kacau hingga sebati serta tidak bergentel.
  4. Bahagikan kepada 4 bahagian dan warnakan setiap bahagian dengan pewarna merah, hijau, kuning dan original.
  5. Rehatkan selama 3 jam. Sapu minyak masak pada acuan, tuang adunan dan kukus selama lebih kurang 15 minit di dalam kukusan yang telah siap dipanaskan.

3 comments:

  1. kak nak tye..nak rehatkan adunan tu nk kene tutup ngan kain lembab ke hape.ke biar je terbuka..maaf ekk kak.tye bende remeh temeh.mmg tk pndai nk buat kueh2 ni kak..

    ReplyDelete
  2. takpe larra...tutup je dngn penutup periuk/pinggan...

    ReplyDelete
  3. salam ..ak kalo kite guna paper cup yg kecil tue boleh ker ???

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails