Wednesday, March 31, 2010

Kuih Bakar Keledek

Hai bertemu kembali. Hari ini saya buat kuih bakar keledek. Sebenarnya saya nak buat kuih keria tetapi keledek yg di rebus tu jenis lembik dan warnanya oren mcm labu pulak. Sepanjang saya berada di US ni, memang keledek oren tu jelah yg ada...tetapi rasanya lemak manis. Setelah di fikir2 saya pun tukar pada menu yg lain...dan inilah hasilnya kuih bakar keledek. Rasanya memang sedap dan lembut...kalau nak tahu rasanya, cubalah ya.



BAHAN-BAHAN
4 biji telur
3 cwn santan
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
2 cwn keledek (rebus dan lecek)

CARA-CARA
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali keledek lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan keledek lecek, kacau hingga rata.
  3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
  4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails