Tuesday, March 16, 2010

Ayam Percik Lada Hitam

Assalamualaikum dan bertemu kembali...harap kawan2 semuanya berada dalam keadaan yang menyenangkan di samping keluarga dan tugas harian. Sebenarnya hari ni saya masak ayam percik lada hitam. Biasanya ayam percik guna lada merah...tapi hari ni saya saja nak cuba kelainan. Resepi ni pun saya dapat dari Kak Hanieliza chef yang terkenal tu. Memang terasa lain dari yg lain...sedap sangat. Ok mari kita lihat bahan-bahannya. Izinkan saya C&P ya akak resepinya...



Bahan-Bahan
1 ekor ayam [belah 4]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
2 batang serai [ketuk]
3 keping asam keping
garam dan gula

Bahan Kisar

1 s/b lada hitam
5 tangkai ciliapi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai

Cara-cara
  1. Bersihkan ayam.
  2. Masukkkan semua bahan2 kisar dalam kuali dan biarkan mendidih.
  3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas]
  5. Masakkan kuah yg lebihan sehinga agak pekat.
  6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya.
**Saya panggang atas api dapur sekejap supaya bau bakaran...ha3..

4 comments:

  1. Salam, sedapnya.. must try ni.. thanx ya Kak Yatie

    ReplyDelete
  2. Sari Yusa>> waalaikumsalam...cubalah yus,mmng sedap tau...ok sama2..

    ReplyDelete
  3. A KL Citizen>> rasanya boleh je...kita buat dia...kih3....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails