Bahan-Bahan
* 2 ekor ikan kerachi (ikan apa2 pun boleh)-di kerat 3
* 2 biji tomato, belah 2 setiap biji
* 8 batang kacang bendi (jngn kerat)
* 1/2 cawan jus asam jawa
* 3 cwn air
* 5 tangkai daun kesum
* Garam dan gula secukup rasa
* minyak utk menumis
Bahan di kisar
* 1 cwn lada kering kisar (20 btng)
* 8 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1 inci belacan
* 1 inci halia
* 1 inci kunyit
* 1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
Cara-Caranya
- Cuci ikan dan toskan. Sementara itu blend bahan2 kisar.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga wangi dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
- Tambah garam dan sedikit gula, tuang air dlm 1 cawan, dan kacau rata, biar mendidih.
- Masukkan ikan dan jus asam jawa serta air selebihnya.
- Bila mendidih, masukkan kacang bendi, masak hingga bendi lembut sedikit, tambah tomato dan rasa kuahnya dan tambah garam jika perlu.
- Masukkan daun kesum dan gaul sebati. Jika rasa dah ok, bolehlah matikan api dan hidangkan.
Salam, dr mana kak dpt daun kesum kat US tu? Ikan kerachi tu ikan kaci ke? Asam pedas ni kak tak suka bunga kantan ye.
ReplyDeletekenapa tak leh buang tangkai bendi tu?? fungsi utk apa yer??
ReplyDelete