Bahan-Bahan.
* 1/2 kg daging
* 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
* 2 sudu besar kicap pekat
* 2 sudu besar sos tomato
* 2 sudu besar sos cili
* 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
* 1 labu bawang besar(dimayang)
* 1 ulas bawang putih (dimayang)
* Kulit kayu manis dan bunga lawang
* sedikit daun kari
* garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- Bila dah sebati kuah, masukkan daging dan air rebusan daging.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau lagi.
- Perasakan dan masaklah sehingga kuah menjadi pekat.
- Setelah cukup rasa, bolehlah di hidangkan.
- Sesuai dimakan dengan nasi dan roti
daging kandar ni popular menu blogger. ramai yg dh cuba. akak je belum.hehe
ReplyDeleteAin>> daging kandar ni memang sedaplah...mkn dngn nasi putih lagi sedap...
ReplyDeletenmpak mcm sdap je kak yati...nak try msak la hr ni...hrap2 mnjadi la...
ReplyDelete