Bahan-bahan
1 bungkus mee hoon (rendamkan lembut dan toskan)
1 kpng dada ayam (hiris nipis)
1 cwn udang basah
200 gm sawi (potong pendek)
200 gm kobis (di racik)
1 batang carrot (potong halus saperti batang mancis)
2 keping tahu (gorengkan dan hiriskan nipis)
5 s/b minyak-utk tumis
2 s/b kicap
2 s/b sos tiram
garam dan gula
air
BahanTumbuk
1 s/b lada putih
2 s/b udang kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
- Masukan isi ayam dan kacau rata.
- Bila nampak masak masukkan garam dan gula. Kacau rata dan masukkan air.
- Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati dan masukkan udang basah
- Bila mee hoon sudah lembut, masukkan sawi.
- Gaulkan rata sehingga mee hoon nampak lembut. Bila rasa dah ok, matikan api dan hidangkan.
- Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
- Sedap di makan bersama lada jeruk.(jika sukalah....)
assalamualaikum yatie. k.ita pun suka masak bihun goreng putih tu tapi tanpa sayur2 sbb anak2 akan tolak semua sayur2 ketepi. tapi kalu masukkan udang, udang dulu yg habis...hehehe
ReplyDeletewaalaikumsalam Kak Ita, alhamdulillah ank2 yatie suka pulak mkn sayur2...dari kecik yatie dah ajar supaya suka sayur....klau tak, tak tinggi2 nanti...tu yg diaorang suka...
ReplyDeleteAssalamualaikum k.yatie.....nak tanya,dalam bahan2 ada sos tiram dan kicap,tp dalam cara2 tak diberitahu bila digunakan....boleh tak kalau saya x gunakan?
ReplyDelete