Tuesday, March 2, 2010

Acar Timun Masak

Acar Timun Masak ni pula saya gandingkan sekali dengan daging kandar dan di makan bersama nasi minyak. Semuanya terpulang kepada masing-masinglah ya...ikut selera.


Bahan-Bahan.
* 1 batang timun (buang empulur tnghnya)
* 1 batang lobak merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 bawang besar
* 3 sudu besar cuka
* garam dan gula
* 1 cawan air
* 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
* 1 sudu besar cili giling
* 1/2 sudu kecil biji sawi
* 1 btng kayu manis
* 1 kuntum bunga lawang

Cara-cara

  1. Belah 4 bawang putih dan mayang bawang besar.
  2. Potong memanjang lobak merah dan timun. Rendam dalam air garam.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bwng besar dan kayu manis serta bunga lawang.
  4. Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai wangi.
  5. Masukkan air. Biar sampai mendidih dan perasakan bersama garam dan gula.
  6. Masukkan timun, carrot, biji sawi dan cuka. Jangan terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit. Kemudian padamkan api.
  7. Jika rasa dah ok, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails