Bahan-Bahan
10 ekor ketam/secukupnya
Bahan kisar
10 biji cili padi
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 batang serai-ketuk
3 cawan santan
2 keping asam gelugor/keping
garam dan gula secukup rasa
Cara -Cara
- Blend bahan2 kisar dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan serai yang di ketuk dan gaul sebati. Masukkan santan dan asam keping.
- Masukkan ketam dan gaul sebati. Masukkan garam dan perasakan.
- Sekiranya rasa dah ok, bolehlah tutup api dan hidangkan.
amboi...awai2 pagi (kt sini la...) dah kuar ketam lemak cili padi! bak le semangkuk utk lunch nanti...! hehehe
ReplyDeletewakakaka...boleh je...kat sini dah malam...akak masak sendiri lagi sedap...pergilah cari ketam cepat...
ReplyDeletesedap nyer ketam masak lemak cili padi....esok nak masak la..
ReplyDelete