Monday, March 15, 2010

Serunding Udang Kering

Assalamualaikum kawan2 semua. Harap2 semoga ceria2 selalu ya. Hari ni saya buat pulut serunding. Sejak dua menjak ni sedap pulak makan pulut bersama serunding.Hari tu pergi rumah Kak Rose, nampak pulut serunding ni...saya pun buatlah serunding ikut resepi Kak Rose. Menurut Kak Rose resepi asal adalah dari CMG yang glamour tu. Mari kita lihat resepi yang sedap ni. Saya C&P ya...dan ada sedikit penambahan.


Bahan-Bahan
1 biji kelapa parut (putihnya saja)
3 camca besar gula melaka
3 helai daun limau purut
Garam dan sedikit gula
3 camca besar udang kering rendam 10 minit dan toskan*
10 tangkai cili kering, kerat dan rendam dalam air panas, toskan*
10 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci lengkuas*
3 batang serai, dihiris*
1 1/2 camca besar ketumbar biji*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*
1/2 inci kunyit hidup*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga wangi, masukkan gula melaka dan garam secukup rasa (jika kurang manis, boleh tambah gula pasir sedikit), terus menumis hingga garing.
  2. Masukkan kelapa parut dan daun limau purut, gaul rata.
  3. Pada api sederhana, kacau serunding tadi hingga kering dan sedikit berderai (tapi masih lembap).
  4. Rasa dan jika ok boleh matikan api, terus mengacau hingga serunding menjadi suam. Alihkan ke dalam bekas sesuai. Biarkan sejuk betul2 sebelum ditutup....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails