Oklah kali ni saya buat kuih kaswi menggunakan resepi dari Mat Gebu. Menurut Mat, resepi ni adalah dari Bro Rozan. Terima kasih pada penyumbang resepi yg mudah dan sedap ni. Saya juga pernah buat kuih kaswi guna resepi di SINI. Kali ni kuih kaswi saya gelap betul warnanya. Tak sangka guna gula merah cap bintang mmng elok gelapnya. Padahal sebelum di masak, cerah je warnanya seakan2 brown sugar. Kalau berkenan tu, bolehlah mencubanya....Saya nak sambung makan kuih kaswi ni, di tambah lagi makan dngn kelapa parut muda...walaweiiii sedapnya.
Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )
BAHAN A :-)
- 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
- 240 g gula pasir
- 450 ml air
- 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
- BAHAN B :-)
- 190 g tepung gandum*
- 120 g tepung ubi*
- 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
- 900 ml air
- 2 camca besar air abu (alkaline water)
- 3/4 camca besar air kapur
- 1 camca besar pewarna coklat
- BAHAN C :-)
- 1 cawan kelapa parut putih
- Secubit garam
- Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
- Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
- Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
- Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
salam ziarah kak yatie...sy ni kan sampai skrg x paham pasal tutup kukusan dgn kitchen towel tu.mcm mana ye kak? maksudnya letak aje tuala atas penutup di bahagian atas sekali tu ke atau di bahagian dalam?
ReplyDeletesalam yatie
ReplyDeletecantiknya kuih kaswi yatie ni..macam agar2 pun ada..akak pun nak buat jugaklah..sedap kan?..
sedapnya!! lama tak buat kuih kaswi ni..warna hitam yg menawan kalbu...:)
ReplyDeleteakak pun suka. Senang buat malam. Pagi2 dah boleh makan.
ReplyDeleteSalam Yatie....
ReplyDeleteKuih fav husband kak cek ni....kak cek suka buat dalam acuan kuih lompang tu...senang nak makan....lama dah kak cek tak buat kuih ni...:)
Salam Yatie.. bila tengok kuih kaswi ni..kita dah lama beli air abu..tapi belum sampai seru..ingat nanti petang nak buat la...
ReplyDeleteAssalam yatie sedapnya kaswi sy pun suke dah lamaa tak buat
ReplyDeletemas pun tak menerai lagi kuih kaswi...
ReplyDeleteselalu beli jerk...he..he...
sedappnya tengok kaswi tu..
As'salam Yatie
ReplyDeletekalau kuih kaswi ni kat rumah k.ct semuanya suka. lagi2 yang bujang kecik tu. kompom lagi suka, siap kata suruh buat kaler coklat jer :)
diana x pernah buat lagi kuih nie... boleh try nie... tgk resipinya x ler susah sgt kan akak..
ReplyDelete@nuwairani ismail
ReplyDeletewkmsalam, tq singgah sini..maksudnya bungkus penutup kukus tu dngn kain atau kitchen towel..ini utk mengelakkan air dari masuk ke atas permukaan kuih...
@anymz
ReplyDeletewkmsalam, buatlah kak..akak kan suka guna acuan lompang ni..suka tngk kuih akak yg comel2 tu...
@Nieza
ReplyDeletemmng sedap kuih ni..kali ni terlebih gelap pulak kuih kaswi akak..bergantung pada gula merah yg di gunakanlah..cubalah..
@Nieda
ReplyDeletebetullah kak, arini lepas siap masak yatie terus buat...bila petang dah boleh makan..hehehe..
@cik cek
ReplyDeletewkmsalam, mmng senang guna acuan lompangkan...comel2 lagi....yatie wat 3 versi..
@Chik Mimi
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap sesekali layan kuih kaswi ni..kuihnya tak muak..
@Mas
ReplyDeletekalau kuih kaswi akak mmng tak beli, kalau beli selalunya lembik sangat..buat sendiri puashati dan puas makan...
@CT Delima
ReplyDeletewkmsalam, betullah kak, mmng sedap dan simple je kuih kaswi nikan...
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletekalau nak rasa tu, bolehlah cuba buat kuih ni..sedap dan bahan2 pun simple je..
Naz, kalau teringin tu bolehlah buat kuih kaswi ni...sedap dan tak muak..
ReplyDelete