Terima kasih Kak Ummi kerana berkongsi idea memasak. Izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah mencubanya.
Bahan:-
- 1 ekor ikan besar (kerat 3) - saya guna 1/2 ekor ayam
- 1/4 cawan air asam jawa
- 3 cawan air
- 1/2 biji timun - belah dua dan buang bhg tengah
- 2 biji tomato hijau- saya tambah di belah 4 setiap satu
- 2 kuntum bunga kantan
- secekak daun kesum
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 8 tangkai cili padi hijau/cili thai hijau
- 2 tangkai cili besar hijau- saya guna 4 tangkai
- 1/2 labu bawang besar- saya guna 1 biji
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- sedikit belacan- saya tambah
- 2 cm kunyit hidup muda (jgn guna yg kuning tua tu, nnt jadi kuning pulak kuahnya)
- Panaskan minyak dalam periuk/caserol, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dengan api sederhana.
- Masukkan air secukupnya untuk kuah dan biar mendidih.
- Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Biar sebentar.
- Masukkan ikan dan timun, diikuti dengan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Reneh kuah hingga semuanya cukup masak dan seimbangkan rasa. Tutup api dan hidangkan.
akak..nak semangkuk asam pedas tu...
ReplyDeletemas pun nak buat lagi..
sedappkan kak...
sedapnye tu ayam hijau,,,,,,,,delicious,,,
ReplyDeleteakak tak pernah rasa masakan ni..mesti sedap kan..
ReplyDeleteSalam yatie..
ReplyDeleteBlm buat lagi ayam asam pedas hijau ni lagi..huhuhu
pertama x tengok asam pedas hijau...msti sedapkan kak...nti nak buat..
ReplyDeletenampak menarik kak yatie.. tambah ia adalah asam pedas kesukaan ita ni.. boleh masuk senarai ni
ReplyDeleteMemang tak pernah jumpa...bila ler nak wat ni
ReplyDeletemenarik yer resepi ni....tak pernah mkn lagi asam pedas ni..nanti boleh try:)
ReplyDeletetak pernah dengar so nak try la buat..hik
ReplyDelete