KEK COKLAT MOIST KUKUS
resipi : chef zubaidah
sumber : alongroz@myresipi
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan ( 8-9 inchi )
Bahan-bahan ( 8-9 inchi )
- 100gm Serbuk Koko*
- 250gm Gula Kastor * 1 tin Susu Isian Cair*
- 200gm Minyak Masak Sayuran*
- 250gm Susu Pekat*
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
- 150gm Tepung Gandum
- 1 sudu kecil Soda Bicarbonat
- 1sudu kecil Baking Powder
Cara-cara
- Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai menggelegak.
- Satukan dgn telur yg di pukul dgn mixer tadi. Masukkan tepung gandum yg di ayak bersama b.soda dan b.powder sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata guna whisk je.
- Masukkan ke dlm loyang yg di lapik dngn kertas minyak. Loyang hendaklah di lenser dngn sedikit minyak di sekelilingnya terlebih dahulu. Tutup loyang dngn aluminium foil. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
- Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ ganache.
GANACHE SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-Bahan
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-Bahan
- 150gm cooking chocolate
- 1/4 cawan susu cair
- 1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
- Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
- Padamkan api dan.kacau hingga choc cair.
- Masukkan.minyak dan kacau.
- Biarkan seketika baru dicurah atas kek
wahh, sedapnya.
ReplyDeleteOh tidakkkk. Kek ceklat lagi. Sedapnyalah.
ReplyDeleteYuhuuu... nak sepotong!
ReplyDeletemewah nmpk kak...:-)
ReplyDeletetak pernah jemu makan yang moist2 ni tie...
ReplyDeletewah sungguh tergoda. so moist la kak ;)
ReplyDeleteAs salam Yatie,
ReplyDeleteNampak sangat sedap tu. Saya pernah cuba resepi ini dan memang moist. Lepas ni nak cuba ganache yang Yatie gunakan di atas pulak
yummy yummy dapnye...leleh2 dah air liur ni hihihi..memang tak dinafikan moist kek ni best giler...yf pun dah byk kali buat..resipi nye agal sama tapi yf guna susu segar dan santan..memang terangkat habis la..hihihi
ReplyDeleteaduhh.. nampak mengancam sangat tu yatie... malam ni kena siapkan kek coklat moist juga sebanyak 2 biji.. tp kek coklat tempahan customer... nampak kek yatie ni rasa terliur nak mkn kek coklat pulak... kena sabar dululah tunggu anak dara blk dr asrama baru buat.. hihi..
ReplyDeletealahai tergoda abis nie..nak cilok resepi nie la..boleh wat birthday cake untuk en somi...
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletekek coklat ni x penah jemu makan..sedap n yummy..
kecur..cam berjanji je buat kek coklat..ada stoberi lak tu..kite pun ada lagi stoberi tu beli kat cameronhighland weekend lepas..dh try gak kek ni mmg sedap.
ReplyDeleteAssalam yatie, alahai...npk sedap..mengoda betul! bila lah dpt buat huhu.. zila66
ReplyDeletetak perlu kata apa2 kak..sememangnya sedap kek2 coklat...nak cedek, wes tak ampiri..
ReplyDeleteSy da buat..sgt senang n sdp. Tq kak!
ReplyDeleteTq sb beri sy resepi ni.Memang tetrb aikkk ...
ReplyDeleteyummy choco cake! keep posting more. Feel free to visit my blog. ;-)
ReplyDeleteterrrrrrrbaik...sy pun cb nak bg mak. n mak mntua rs.....jge untuk suami dn ank2
ReplyDeletesaya dah buat isnin lepas..mcm mna ye nak jadikan kek tu lembab2 basah cmtu..
ReplyDeletekalau pukul telur sampai kembang dgn berbuih ada beza d kek tak?
ReplyDeletewah nmpak sgt yummy.....teringin pulak nak buat.hehe
ReplyDeletehttp://myfabulouslove.blogspot.com
Dh siap bt bru td...thanks..
ReplyDeleteSdap nya....nah cba wat jgk la.simple n fast
ReplyDeletenak tanya lah...
ReplyDeletetelur yg dh siap dpukul ngn tepung yg dah diayak tu terus masuk dgn bahan yg dimasak tu semasa panas ker???xperlu tunggu bahan yg dimasak atas api tu sejuk ddulu kan.....
ya terus masukkan je, tak payah tunggu sejuk...
DeleteManis x? Yer la guna susu pekat + gula. Kalau guna susu segar boleh x? Jika boleh, perlu tambah sukatan gula x?
ReplyDeleteyap.. mesty boleh...
Deletedlm resepi tu semuanya susu cair... utk kek mahupun ganache nye :)
Deleteboleh cuba tq..
ReplyDeleteem... sedap cangat... nk wt la...
ReplyDeleteSmlm cuba resipi ni.memg best. First time buat choc kek mjadi.ank sdara pn ckp sdap.memg sdap la tu.reapi y mudah n snang.tq k.yatie 4 d resipi
ReplyDeletemaaf nak tanya..masa kukus tu mmg sejam atau lebih?..merekah x atas kek bila masak?saya kukus tp merekah sikit atas kek tu,kenapa agaknya ye??
Deletesaya dah cuba memang sedap..
ReplyDeletenk tya blh,xmanis sgt ke kek ni..sbb dia guna susu pekat ngn gula..
ReplyDeletesy nk tanya,mesti kukus 1jam ke atau lebih.sebabnya kek sy tengah2nya mcm tak masak.bila lelama kukus tu macam mengecut plak.atau adakah masaknya ala2 cair skit..boleh komen tak??
ReplyDeletesaya buat pun camtu..pastu ada rekah sikit atas kek...
DeleteSalam..nk tnya kalu gn gula perang blh jgk ke?
ReplyDeleteHahah .. awesome i love it~<3 ^_^
ReplyDeletetima kasih..dgn resepinya...dah buat mmng terangkat...i love it.
ReplyDeleteCantik..blum rasa lg..mesti sedapp =)
ReplyDeleteHi kak yatie, saya budak baru belajar nak buat kek, resepi akak nie nmpk simple & senang utk m'mahami tapi sesetengah bahan2 tu saya kurang faham jd saya nak tumpang tanya pd akak - 1. Minyak yg diguna utk m'buat kek chocolate moist kukus perlu guna minyak sayur sahaja ataupun boleh guna minyak msk biasa? 2. Apa mksd cooking chocolate & kaedah double boiler?
ReplyDeleteBoleh guna minyak masak biasa cuma mungkin bau kek nnt lain skit. Cooking chocolate ni mmg ada jual di bhgn rak bhn2 kek kat kedai, jgn cari dekat rak bhgn coklat cadbury pula. Double boiling maksudnya bekas yg berisi susu tu di letak atas air yg sdg mendidih/panas supaya susu sekadar pns utk cairkan cooking chocolate
Deletesedapnya lahh..kalau buat mesti selalu tak jadi..
ReplyDeletehttp://sukahealthyfood.blogspot.com
Nk Cuba nmpk senang dan sdp
ReplyDeletetadi cuba buat tapi knp tengah dia masih basah lepas kukus 1 jam.nak camner nie???.
ReplyDeletewah sedapnya n simple..Harus la amik resepi ni. btw kak ros thanks resepinya.. Kebetulan pulak hari ni birthday anak... Doakan berjaya ye adunannya... :)
ReplyDeleteNk tnye whisk tu ape?
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteBoleh gantikan mentega dengan minyak masak untuk nampak kilat ya, kak ros...nak cuba la..
Assalamualaikum nak tanya..kek ni kma letak dlm peti ais x? Tahan lama x?
ReplyDeleteMacam nak cuba jer... maklum ler kat umah takde oven..kena cari yg sail kukus la ni.
ReplyDeletewww.villavitaminibu.blogspot.com
boleh tahan berkilat... nampak sedap!!
ReplyDeletesalam..saya dah cuba kek ni & terbukti sgt sedap..sampi x sempat nak bubuh ganache dah habis kena mkan ngan anak2..antara choc kek yg paling sedap..wajib cuba
ReplyDeleteKak..nk tnye skit..maknenye masakkn skali serbuk koko,gula kastor,susu cair,susu pekat dan minyak ye..kalo bakar blh ke kak??
ReplyDeletesy x pandai masak xp klu org lain boleh knpa plak sy x bleh...so sy nk try lh..hrp2 jd lh
ReplyDeletesalam akak, boleh tak bagitahu sukatan tepung dan serbuk koko ikut sukatan cawan.Saya tek reti kalau guna gram2 ni..huhu.termasuk minyak dan susu sekali.boleh tak beritahu sukatan dalam cawan?
ReplyDeleteSedapnya....
ReplyDeleteErmm sdapp nye arinie sye mencube wt kek moist nie..harap2 menjadi la ye..khikhihi...
ReplyDeletesaya dah try..tq for share this recipe... memang sgt2 sdp..moist 100%
ReplyDeleteassalamualaikum,,,
ReplyDeletesaye dah cube resepi kak nor nie,,,dah 4 kali buat,,,semua menjadi,,,anak2 suke sgt,,,sampai menjilat jari,,
terima ksih berkongsi resepi,,Allah saje yg membalas keikhlasan kak nor memberi resepi...
Assalamualaikum... Kak Nor.. terima kasih bagi resepi kek ni. Dah lama saya cari resepi ni. Banyak jugak saya ambil resepi akak ni. Minta halalkan semuanya kak. Semoga akak murah rezeki dan ceria selalu.
ReplyDeletesedapnya nampakkkkkkk....
ReplyDeletelps ni nk cuba la....
Bergaji Setaraf CEO dengan Berdaftar Sebagai Ahli Shaklee
Kena cuba plak la resepi ni...
ReplyDeleteAnak suka.
Resepi yg lepas2 anak duk puji sampai skang.
Terima kasih k,yatie atas resepi yg dikongsi
Bergaji Setaraf CEO dengan Berdaftar Sebagai Ahli Shaklee
Kak nk tnye klu kite pakai tepung blue kee..kite perlu lagi ke letak soda karbonat.
ReplyDelete