Tuesday, June 14, 2011

Talam Cha Cha

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi saya buat kuih Talam Cha Cha, bila malam ni barulah boleh potong sbb kena tunggu kuih ni betul2 sejuk, barulah cantik bila di potong. Resepi asal kuih ni adalah dari resepi Talam Sekoteng, tapi dah di ubah pada Talam Cha Cha. Sebenarnya dah lama teringin nak buat talam sekoteng ni, tapi susah benar nak mendapatkan sekoteng, jadi saya ikut cara Kak Am dan AlongRoz menggunakan Cha Cha sebagai ganti sekoteng. Memang tak mengecewakanlah..sedap dan lembut je kuih talam ni.

Terima kasih pada Chef Asma kerana berkongsi resepi yg sedap ni. Izinkan saya kongsikan kat sini pula ya. Bila ada sekoteng nanti, saya akan cuba pula guna sekoteng tu. Cerita pasal sekoteng ni, hai kelakar di buatnya. Anak2 saya asyik tanya je...kenapa namanya sekoteng...tak glamour langsung kan. Saya pun tak tau nak menjawabnya..cuma mampu tersenyum je sbb saya pun tergelak juga masa pertama kali menyebutnya.... Sekoteng.....




LAPISAN BAWAH * Guna Loyang 10x10x2 @3
  • 50g sekoteng (rebus & toskan)
  • (Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)* Saya guna 50gm cha cha, rebus hingga empuk dan toskan
  • 150g tepung beras*
  • 250ml santan pekat*
  • 450ml air*
  • 1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)*
  • 150g gula castor*
  • 1tsp garam*
CARANYA
  1. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api
  2. Masukkan sekoteng/cha cha (yg telah direbus tadi) dan kacau rata
  3. Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS
  • 150g tepung gandum
  • 300g gula halus
  • 5/3/2 biji telur (saya guna 3biji telur)
  • 250ml santan pekat
  • 500ml air
  • 1/2 tsp garam
  • 1 ½ tsp perisa rose
  • pewarna pink
CARANYA
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
  2. Tuangkan ke atas lapisan bawah
  3. Kukus selama 30 minit
  4. Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.

23 comments:

  1. Nak tidur dqh ni. Tapi bila nampak kuih talam yg sangat sweet ni nak komen jugak. Ala sweetnya kuih talam kak yatie ni. Mcm kuih talam anak dara je. Hehe.. Mimpi kuih talam la nampaknya saya mlm ni kak!!

    ReplyDelete
  2. alahai yatie comeynya kaler talam yatie ni trpesona CK. CK baru jer layan bubur caca 2 3 ari lps nengok ni dh tingin plak cam ngidam hehe nti ler leh torai :)

    ReplyDelete
  3. Aduhhhhhsssss...tomeinyeeee... Ala ada org dah tiup ribut talam balik niii.... Kak sekoteng tu apa?? Naz first time dengar ni..
    Anyway terliur tgk kuih talam akak ni.. Sib baik dah buka puasa tadi..heheheee...

    ReplyDelete
  4. Ya ampun...
    pagi2 singgah sini.. perut terus minta di isi..
    talam cha cha kak yatie nie menarik sungguh..

    ada lagi kan>>>>
    ayu tumpang sarapan ya..

    ReplyDelete
  5. 'sekoteng'? silap sebut jadi lain pulak! org mana ckp sekoteng tu? kelakar la...

    ReplyDelete
  6. Baru jer dalam hati pagi ni nak wat talam skoteng..tup tup dah ada kat sini...warna pink memang cun kan..

    ReplyDelete
  7. wowwww..cantik la kuih lapis tukak....
    berseri2 warnanya...

    ReplyDelete
  8. ha'ah la yatie,sekoteng tu apa eh?..akak tak pernah dengar..
    aduuuh..yatie dah tiup semangat menalam semula ni..,mesti cari caca lepas ni...

    ReplyDelete
  9. Salam yatie mmg menarik le kuih talam ni mmg sweet pink suka.....puas mkn....ingat nak jugak cari cha cha nnt...apa pun resepi masuk list dulu..

    ReplyDelete
  10. As'salam Yatie

    kak ct terpikat kat talam cha cha ni. kaler pink tu yang paling memikat dihati. nampak cun dan sedap sangat2.

    ReplyDelete
  11. yatie...cantik talam cha cha...lepas ni nk cari cha cha la pulak..pink yg sgt sweet.

    ReplyDelete
  12. Salam kak yati.. Cantiknya talam tu.. Sedap bila mkn ni.. Tgk rupa pun tahu

    ReplyDelete
  13. Kak Yatie, kita selalu dengar sekoteng, tapi tak pasti, apekah bendanya itu.. hehe

    ReplyDelete
  14. salam yatie. cunnya talam cha cha ni.
    resepi dah copy. insyaallah nanti hanim cuba buat

    ReplyDelete
  15. Assalam yatie..ehm..cntik Talam Caca ni. I like It. Cntik menarik..tgk Talam ni ..dok terbayang kelembutan gadis Melayu yg sedang menghidang pada tetamu... Hu ..hu ..leh melamun jauh pasai TALAM CACA ni....

    ReplyDelete
  16. Wah dah siap. Yatie ni mmg peminat kuih2 talam ya... nak tumpang makan ler sbb Along punya dah abis....hehe

    ReplyDelete
  17. a'ah la Yatie.. sweet sungguh talam chacha Yatie ni... ayu jer dengan topping warna pink tu... terliur pulak tgk..

    ReplyDelete
  18. Hmmm lucu yer dgr nama sekoteng...? sy pun masa mula2 dgr rasa cam lucu gak..... asyik duk pk caner la rupa benda alah sekoteng ni..... alih2 bila dh tgk, ooooo ini ke sekoteng nyer....ooo tau laaa... klu kat Kelantan sekoteng byk dijual di kedai2 dipanggil 'locong'.. biasa mkn ngan cendol atau lain2 minuman.Kat selatan thai lg lar byk mcm2 kaler, cantik2.....

    ReplyDelete
  19. wahhh cunnya talam akak ni....lawax2 suka colour pink tu nak buat juga tapi tak ada pulak cha cha...huhu nanti nk order dr Malaysia dulula...hehe

    ReplyDelete
  20. cun nya kuih talam yatie ni, macam tuan dia...ahaks... akak baru cuba2 buat talam permata resepi chef asma..alahai tak cantik rupa dia, sedih...nak cuba buat yg ni pulak laaa

    ReplyDelete
  21. cantik...warna yg menarik rasa pasti best gak kan..nnt pasti cuba buat...

    ReplyDelete
  22. sedap.....lembut cuma adunan atasnya agak manis. Saya kurangkan 100 gm jadikan 200gm. Gantikan sekodeng dgn cha cha. Kukus dgn Steamar Trio yg di beli dari Chef Asma. Senang je..

    ReplyDelete
  23. SALAM..nak tanye,TBSB N TSP tu sukatan yg mcm mana? x paham la...sesape leh tolong x.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails